Диета според фигурата

Тялото ни най-добре знае коя е перфектната храна и идеалният спорт
Диета според фигурата

Формата на нашето тяло влияе не само върху това как изглеждаме, с каква скоросткачваме килограми, но също така дали с лекота, или напротив – трудно, се разделяме с натрупаните излишества. Телосложението е първото, на което трябва да обърнете внимание преди да изберете и вида спорт, с който ще се занимавате.

Но формата на тялото ни е и онова, от което трябва да се ръководим, когато става дума за поддържането на добро здраве и високо качество на живот. Не забравяйте, че храненето играе решаваща роля във всички тези процеси. Изберете хранителния си режим според вашата фигура. Разгледайте тялото си, определете към кой тип спадате и така балансирайте диетата си, че да се радвате не само на видими, но и на здравословни резултати. Ще се спрем на най-разпространените форми на тялото и как да се грижим за себе си.

1. "Правоъгълна" фигура

Вие имате тесни бедра, не толкова ясно изразена талия и бюст. Ако вашата форма на тялото е именно такава, то при вас не съществува риск да натрупате излишни килограми. Необходимо е да включвате в менюто си колкото е възможно повече здравословни мазнини и протеини – консумирайте авокадо, бадеми, сьомга, пуешко месо. Избягвайте фастфуда и прекомерното количество сладки храни. Заменете ги с плодове и прясно изцедени зеленчукови сокове. Иначе рискувате да имате хормонални проблеми. За да ги избегнете, спортувайте. Във вашия случай можете да изберете какъвто и да е спорт, без ограничения.

2. "Крушовидна" фигура

Хората, принадлежащи към тази група, имат натрупване на мазнини в долната част на тялото. Повечето от дамите с такава форма, много трудно могат да свалят излишните сантиметри на бедрата, тъй като организмът им задържа повече вода, отколкото като на дамите с други форми на тялото. За да избегнете този проблем, консумирайте повече месо, яйца, риба и други продукти богати на белтъчини. Идеалните плодове за вас са диня и ананас, тъй като идеално детоксикират тялото. Много подходящ е и зеленият чай. За да поддържате идеално тегло и форма избягвайте белия хляб, ориз и макарони. Изберете спорт като плуването например – то идеално ще оформи мускулатурата ви.

3. Тяло във формата на "ябълка"

За съжаление хората с този тип форма много лесно качват килограми и много трудно се разделят с тях. Опитайте се да ядете малки порции, колкото е възможно по-често – това е най-доброто решение за проблемите ви с наднорменото тегло. Менюто ви трябва да съдържа предимно плодове и зеленчуци, витамин С, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Забравете за хляба и зеленчуците, които могат да предизвикат подуване на стомаха, като зеле и броколи например. За вас повече от останалите групи е важно да спортувате поне три пъти седмично.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март