Да се скатаем от диетата

Защо и най-вече как
Да се скатаем от диетата

Мразите диетата си, защото сте гладни през цялото време и не можете да консумирате любимия си джънк? Първото ни предложение за вас е да смените режима си. Ако не съществува такъв вариант, просто намерете начини от време на време се скатавате от него. Ето това вече е вълнуващо!

Може би сте чували за т.нар. чийтинг - чисто и просто нарушаване на правилата на диетата, която спазвате, изразяващо се в преяждане с каквото ви попадне пред очите. Стандартно чийтингът може да се приложи за едно хранене или за цял ден, като чисто психологическите ползи от него са повече от очевидни.

Каквото и да си говорим, лесни диети няма. В подобен период имаме склонност да варираме в настроенията си от "леко напрегнати" през "раздразнителни" до "демонично зли" и нищо не е в състояние да ни очовечи по начина, по който една кутия сладолед би могла да го стори.

Но чийтингът има и своето физиологично и хормонално значение, намиращо израз в:

  • Засилена секреция на щитовидната жлеза. Когато се намираме в състояние на хроничен калориен дефицит, произвеждаме значително по-малко Т3 и Т4. Това са тироидни хормони, които играят важна роля в регулацията на метаболизма ни.

  • Увеличен енергоразход. Внезапният калориен излишък дава знак на тялото, че сте преустановили опитите си да го уморите от глад. И на него не му остава нищо друго, освен да излезе от икономичния режим, който поддържа, за да оцелее.

  • Завишени нива на лептин. Лептинът е хормон, който е от ключово значение за отслабването. Той има свойството да потиска апетита, да стимулира секрецията на тироидните хормони, за които споменахме по-горе, да повишава температурата на тялото, което води до по-голям разход на енергия, да стимулира разграждането на мастна тъкан. Когато гладуваме, равнището на лептин в кръвта рязко спада и периодичното му завишаване може да се окаже добър начин да стимулираме прогреса си.

Знаем, че всичко това ви звучи особено добре, но преди да се впуснете в серия от скатавания, би трябвало да направим някои уточнения (по-голямата част от тях са взаимствани от много уважавания от нас американски персонален треньор Джон Романиело, за което му благодарим):

  1. Ако диетата, която спазвате, не предвижда чийтинг, а идеята за това ви е развълнувала, първо оценете прогреса си. В случай, че хранителният ви режим работи повече от добре, може би нямате нужда от скатаване. Но ако през последните две седмици не сте станали свидетели на някакви осезаеми промени, устройте си ден за угощения с каквото ви е на сърце.

  2. Колкото по-рестриктивна е диетата ви, толкова по-често трябва да "му отвързвате края". Ако дневният ви калориен дефицит е около или по-малко от 500 калории, то едва ли се нуждаете от повече от 1-2 чийтинга на месец, и то под формата на единични хранения. Ако диетирате ударно и сте намалили калориите с повече от 750, може би е добра идея да се скатавате поне веднъж седмично.

  3. Колкото по-слаби сте, толкова по-често можете да нарушавате правилата. Ако сте мъж, чийто процент подкожни мазнини е 10% или по-малко (за дамите 16%), сте свободни на всеки 5-7 дни да си организирате един празничен. Ако сте между 11 и 14% (за дамите 16-21%), преяждане ви се полага на интервали от 7-9 дни. В случай, че процентът ви мазнини варира в диапазон 14-16% (респективно 21-25%), ще ви се наложи да нарушавате диетата си само веднъж на 2 седмици.

  4. За мъжете, които надхвърлят 16% и за дамите над 25% (т.е. имате поне едно 20 излишни килограма), чийтингът трябва да се случва като едно недиетично хранене на всеки 2 седмици. В момент, в който диетата ви спре да дава резултати, но все още сте далеч от 16% (съответно 25%), бихте могли да зачестите забежките до една седмично.

  5. Старайте се да не се претъпквате. Знаем, че е трудно, особено когато дълго време сте се ограничавали. Яжте колкото и каквото ви се иска, но не и до степен на физически дискомфорт.

  6. След всеки ден на преяждане, можете да си предвидите ден на гладуване, като удвоите стандартния си калориен дефицит. Ако по принцип намалявате енергийния си прием с 500 калории, то този ден бихте могли да го намалите с 1000. По този начин ще компенсирате за излишните калории от предходния ден, като същевременно завишите секрецията на растежен хормон, който е още едно оръжие в борбата за по-добра фигура.

  7. Последно, но не на последно място, преценявайте собствените си възможности. За много хора е изключително трудно да започнат диета, камо ли да продължат да я спазват след един ден на разточителство, който има естествената склонност да прераства в цяла седмица. Ако волята не е най-силното ви качество, бъдете особено внимателни по отношение на скатаването от хранителния си режим или въобще не го предприемайте.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май