Гладни ли сте наистина

5 въпроса, които да си зададете преди да посегнете към хладилника
Гладни ли сте наистина

Хапвате, когато сте гладни и спирате, когато сте сити – звучи логично, но дали следвате това правило? Често посягате към някакви "залъгалки", докато гледате филм или отваряте забранения шкаф със сладкото без да изпитвате реален глад.

Разбираме, разстроени сте и това е емоционален глад, но дали талията и дупето ви ще проявят разбиране?

Подобни навици не се изкореняват лесно, особено ако са свързани с емоции. Затова е време да включите разума си. Преди да посегнете към поредния калоричен и не особено полезен продукт си задайте следните въпроси, за да установите дали наистина сте гладни.

Яли ли сте през последните няколко часа?

Закусвали сте, а след по-малко от час вече сте гладни. Ако това ви се случва често, значи е време да промените храната си. Трябва да можете да издържите поне 2-3 часа без да огладнеете. За целта закусвайте фибри и протеини, тъй като се смилат най-бавно и ще ви заситят за по-дълго време.

Раздразнителни ли сте?

Емоциите са свързани с глада. Когато сте гладни, настроението ви е лошо и сте по-войнствени към околния свят.

Жадни ли сте?

Понякога хората бъркат жаждата с глад. Преди да налетите на храната изпийте една чаша с вода. Изчакайте 10 мин. Ако след това още сте гладни, тогава хапнете.

Телевизия и хранене – имате ли този навик?

Гледане на телевизия и хапването на чипсове, пуканки, шоколад и други "дреболии" е навик, който не се изкоренява лесно. Когато сядате пред телевизора и монитора гледайте да нямате наблизо такива храни, за да може да излезете от режима на автоматично пилотно хранене. Дъвчете дъвка или пийте чай, съветват специалисти. В продължение на няколко седмици ще ви бъде по-трудно, но после този навик ще изчезне.

Стресирани ли сте?

Храната няма да улесни работата ви, нито ще излекува тъгата ви. Когато сте под напрежение или в плен на силни емоции, не посягайте към мазните и сладки храни. Опитайте се да идентифицирате какъв е проблемът. В момента, в който спрете и се замислите, ще видите как този емоционален глад ще изчезне.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март