Вегетарианците умират трудно

Само трябва да го докажете някакси...
Вегетарианците умират трудно

Ако вярвате на заглавията, вече сигурно сте разбрали, че отказът от месо води до намалена смъртност от най-разнообразен характер. Изключително добър повод да поемете по пътя на вегетарианството или, ако вече сте го направили, да се потупате по рамото за далновидното решение.

Това "става ясно" от едно доста мащабно кохортно изследване върху над 73 308 адвентисти от седмия ден. Периодът на проследяване обхваща шест години и през това време в групата възникват 2 570 смъртни случая. Цифрата ще рече, че общата смъртност се равнява на шест починали на всеки 1000 души в рамките на една година. Навлизайки по-дълбоко в данните разбираме (тоест, учените разбират), че рискът от смъртност на вегетарианците е 0,88 или около 12% по-нисък от този на всеядните. Тази асоциация е особено силна при мъжете, където има значително намалена смъртност от сърдечносъдови заболявания и по-специално – от исхемична болест на сърцето.

На пръв поглед тези резултати може и да звучат убедително, но има няколко неща, които трябва да бъдат взети предвид, преди да сме се превъзбудили по повод интересната информация. Първото от тях, е, че както се споменава в самото изследване, вегетарианските групи са по-добре образовани (тоест, вероятно и доходите им са по-високи), по-вероятно е да имат сключен брак, пият по-малко, пушат по-малко, движат се повече и са по-слаби.

Другото нещо (което не се споменава в изследването) е, че когато един човек внесе промяна в начина си на хранене, обикновено става много по-съзнателен по отношение на продуктите, които слага на масата, а и по отношение на здравето си, както стана ясно от предходния абзац. Комбинирайте това с вероятността за по-високи доходи и най-вероятно ще получите човек, който се храни доста по-качествено от средната статистика.

Освен това тук става дума за кохортно изследване, а по-редовните наши читатели сигурно си спомнят, че точно този метод не е най-надеждният за ваденето на сигурни изводи по отношение на здравето. За капак на всичко, самото проследяване е извършено за един доста кратък период от време (6 години), особено предвид естеството на наблюдаваната променлива (човешки живот).

С нищо от казаното дотук не бих искал да обидя вегетарианците, а просто за пореден път да ви обърна внимание, че някои неща не винаги са такива, каквито изглеждат (или бихме искали да изглеждат) на пръв поглед. Нямам за цел и да правя задълбочен анализ на изследвания, нито имам компетенциите за това. Тоест, понякога не е нужно да сте учени, лекари, специалисти по хранене или треньори, за да подлагате информацията, която ви се поднася на ежедневна база, на критичен прочит.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май