В търсене на истината...

За храненето, Вселената и всичко останало!
В търсене на истината...

Минах на нова диета и само за един месец успешно изгубих 30 дни от живота си. Въпреки гаранциите за зашеметяващи резултати и обещанията за ултимативност. Въпреки свидетелствата на хиляди хора, че това е хранителният режим, с който са постигнали мечтаното тяло. Влязох в най-големия форум на неговите поддръжници и оттам ме увериха, че съм потресаващ идиот и явно не правя нещо както трябва, защото диетата била революционно ефективна. За съвет посетих друг форум, където също ме нарекоха идиот, защото първата диета била идиотска. Започвам да се чудя дали наистина не съм, щом за разлика от толкова много хора, все още не съм открил истината за храненето. Но коя от тези истини е истинската? Всичките? Никоя? Всичките и никоя?

Истината е, че всички диети са догми. Те почиват на недостатъчно изследвани научни и псевдонаучни хипотези и/или са базирани на личния опит и наблюдения на техния автор и са представени като универсални. Работата е там, че хората се различават помежду си както физиологично, така и психологически. Никой не е напълно наясно какво се случва в главите ни и в стотиците ни гени с отношение към поведението, метаболизма, апетита, емоциите и др. Да се смята, че за напълняването има една-единствена причина и съответно – едно-единствено решение е, меко казано, неразумно.

Докато едни може би дебелеят заради въглехидратите, втори вероятно са обсебени от храната като антидепресант, а трети имат проблем с чревоугодничеството. Някои хора се доверяват на най-популярната диета, в резултат на което напълняват. Други пробват безумни на пръв поглед схеми на хранене и започват да се чувстват и да изглеждат отлично.

Вие можете да имате коренно различни резултати и в първия, и във втория случай. Можете с първия режим успешно да свалите 10 килограма, но да ви останат едни други 10, които просто не искат да си тръгнат също толкова успешно. А от втория да отслабнете идеално, но пък да се сдобиете с кожни проблеми.

Това е знак, че все още не сте открили истината. Бъдете гъвкави и не спирайте да търсите. Не се фиксирайте в догми и не заставайте твърдо зад тях, защото може и да се счупите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май