Ако сте на диета Зоната: Примерно меню

Ако сте на диета Зоната: Примерно меню

Какво представлява "Зоната"?

Този режим е разработен преди повече от 30 години от д-р Бари Сиърс, който е американски биохимик. "Зоната" е публикувана за първи път през 1995 г., а авторът ѝ разработва този хранителен режим, след като губи членове от семейството си заради инфаркт. Той смята, че също е изложен на риск и търси метод, чрез който да се пребори с тази му генетична обремененост.

Според д-р Сиърс, този хранителен режим намалява възпаленията в тялото, а според него именно на това се дължи наддаването на тегло, разболяването и по-бързото остаряване. Привържениците на тази диета твърдят, че като намалите възпалението, намалявайки телесните мазнини много по-бързо, ще забавите стареенето и ще намалите риска от хронични заболявания и ще увеличите цялостния си жизнен тонус, пише az-jenata.bg.

В основата на нейните правила заляга формулата, че всеки, който е решил да я спазва, трябва да се придържа към консумацията на определено процентно количество хранителни вещества – а именно – 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

Методът на блоковете

Блоковете в диетата ви позволяват да персонализирате "Зоната" според изискванията на вашето собствено тяло, като за целта трябва да изчислите от колко грама протеини, въглехидрати и мазнини имате нужда. 

Количеството необходими блокове за деня зависят от вашата височина, тегло, обиколка на талията и ханша. Един мъж обикновено има нужда от 14 блока на ден, докато жената – от 11. 

Основните хранения за деня – закуска, обяд и вечеря трябва да съдържат 3 до 5 блока храни по тази диета. Междинното хранене трябва да е 1 блок. 

Всеки блок по "Зоната" е съставен от блок протеин (съдържа 7 г протеин), блок мазнини (съдържа 1,5 г мазнини) и блок въглехидрати (съдържа 9 г въглехидрати).

Примерен план за жени по "Зоната" (11 блока)

Закуска (3 хранителни блока)

2 яйца, бъркани;
3 ленти пуешки бекон;
½ ябълка;
150 г гъби (задушени без мазнина);
630 г спанак;
1 ч. л. (5 мл) зехтин
Обяд (3 хранителни блока)

60 г пиле без кожа (на скара);
1 твърдо сварено яйце;
Салата айсберг;
70 г гъби;
100 г нарязана сурова краставица;
1 нарязана червена чушка;
2 с. л. авокадо;
1 ч. л. оцетен дресинг;
1 слива.
Следобедна закуска (1 блок)

1 твърдо сварено яйце;
3 бадема;
½ ябълка
Вечеря (3 хранителни блока)

100-120 г сьомга на скара;
70 г сладки печени картофи;
Салата Айсберг;
40 г суров домат;
100 г сурова краставица;
2 с. л. авокадо;
1/3 ч. л. зехтин.
Снак преди лягане (1 хранителен блок)

60 г извара;
6 фъстъка;
½ портокал.

ключови думи:
Зоната

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май