5 вида храни, от които огладнявате повече

5 вида храни, от които огладнявате повече

Невероятно, но факт: има продукти, които не утоляват глада, а го засилват още повече по време на хранене. Оказва се, че за това роля има не само нашето чревоугодничество, но и самата храна събужда зверския ни апетит и води до склонност към преяждане и тежест в стомаха. Интересното е, че всички изброени по-долу продукти, са предимно здравословни. И в това е уловката – трудно е да ги изключите от хранителния си режим, но е добре да ги консумирате с повишено внимание.

 

#1. Пълнозърнест хляб

Ако си мислите, че една филийка пълнозърнест хляб с фъстъчено масло ще ви засити до обяд. Разбира се, че не е така. Пълнозърнестият хляб има висок гликемичен индекс и повишава кръвната захар повече, отколкото парче шоколад. Това може да доведе до увеличаване на килограмите ви. В един идеално работещ организъм, когато глюкозата и хранителните вещества се абсорбират, нивото на инсулина остава нормално и контролира апетита.

 

#2. Зърнени закуски

Изглеждат особено питателни в комбинация с мляко. Но е грешно да мислите, че това е идеалният вариант за здравословна закуска. Оказва се, че колкото по-малко вода има в хранителните продукти, толкова по-малко утоляват глада. Дори и в зърнестите храни да има витамини и фибри, те не създават усещане за ситост. Овесените ядки са добра алтернатива: най-добре накиснати за една нощ в бадемово мляко или сварени във вода.

 

#3. Салата

За всички, които обичат разтоварващите дни: зелените салати не засищат, напротив: увеличават чувството за глад. Ако искате да разтоварите стомаха, добавете към салатата ядки като орехи, сирене или плодове – храни, в които се съдържат протеини.

 

#4. Фрешове

Популярна тема днес е, че плодово-зеленчуковите шейкове, както и смутитата на основата на ядково мляко помагат за пречистването на организма и за това да не изпитвате глад. В това няма пълна доза истина: организмът не може да разпознае всички калории, идващи от течната храна. Това означава, че смутито преминава през стомаха ни, без да оставя никакво чувство за ситост. Вероятно и не се усвояват напълно хранителните вещества. Ако приемате всички продукти, които слагате в шейка, в твърда консистенция – зеленчуци, плодове, ядки и други – ефектът ще бъде съвсем различен.

 

#5. Плодове и зеленчуци

За значението им в ежедневното меню няма смисъл да говорим повече. Но напразно вярвате, че те ще утолят апетита ви и ще заглушат къркоренето на стомаха ви (ябълките дори ще го увеличат). Всеки диетолог ще потвърди: плодовете ускоряват обмяната на веществата, което означава, че огладнявате по-бързо. Те съдържат и глюкоза, която повишава кръвната захар, инсулина и т. н. - как влияе това на апетита, вече споменахме.

Източнк: Elle
ключови думи:
глад засищане храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май