Булгурът е от групата на зърнените храни, като от него се подготвя вкусна гарнитура към месо, риба, зеленчуци. Булгур – това е обикновена пшеница, която е натрошена и обработена. Тази зърнена култура на външен вид прилича на царевицата. По време на готвене той се увеличава до 3 пъти.
Булгурът може да е по-едър и по фин.
Той е известен на човечеството от почти четири хиляди години. В Армения, Индия, се използва на равна основа с ориза.
Табуле се прави от зърнени култури и нарязан магданоз. Към нея се слага лук, домати, подправки и подправки. Накрая се овкусява със зехтин и лимонов сок.
Булгурът е богат на витамините:
Бета-каротин (витамин А).
Тиамин (витамин В1).
Рибофлавин (витамин В2).
Пантотенова киселина (витамин В5).
Пиридоксин (витамин В6).
Фолиевата киселина.
Токоферол (витамин Е).
Витамин К.
Витамин РР.
Холин.
В него има макронутриенти и микроелементи: калций, натрий, желязо, магнезий, фосфор, селен, манган, мед.
Булгурът се абсорбира от тялото дори по-добре от пълнозърнестата пшеница.
Препоръчително е да се използва:
· От хора, които искат да намалят теглото си.
· Хората с нарушена обмяна на веществата.
· Пациентите със захарен диабет.
Редовната употреба на булгур, значително допринася за укрепване на стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.
Булгурът съдържа достатъчно въглехидрати, но той има всички хранителни вещества, микроелементи и витамини.
Булгурът перфектно подхранва, тонизира тялото и маха стреса.
Тази зърнена култура има благоприятен ефект върху нервната система, подхранва косата и кожата. Тази храна се препоръчва да се яде от хора, които водят активен начин на живот.
Целулоза, която е повече в булгура, страхотно почиства червата от токсични отлагания, които се събират там за цял живот. В резултат се ускорява метаболизма и човек започва да отслабва.
Друга уникална полза на булгура е, че води до намаляване на нивата на мазнините.
Булгурът е отличен заместител на ориза и картофите.
Как да се готви булгур?
Традиционен метод на готвене:
Необходимо е да се спазва дозата – булгур – кипяща вода (1:2). Може да сложите половин чаена лъжичка хималайска сол. Щом се надуе за 10-20 минути се маха и се оставя за един час. Хубаво е да се завие тенджерата с хавлиена кърпа и задължително с капак.
12 дневната диета с булгур е лесна.
1 чаена чаша се сварява за целия ден, дели се на 3 порции за закуска, обед и вечеря. Сутрин се комбинира с ябълка или кисело мляко, към 10 часа се пие зелен чай, а за обяд се яде втората доза с голяма салата от зеленчуци. След обед 1 зелен чай.
Вечерята е булгур с нискомаслено сирене и една ябълка. Преди сън се пие 1 айрян.
Източник: zdrave.ws
Добави коментар