10 лайфхака, които помагат за отслабване

10 лайфхака, които помагат за отслабване

Не ви ли се получава да свалите излишните килограми? Тогава остава едно – отслабвайте научно. Тези открития на учените ще ви помогнат да постигнете своите цели по-лесно и бързо. Как бързо да се отървем от излишното тегло?

Яжте от сини чинии

Психолозите са доказали, че съдините със син цвят намаляват апетита. Едно от обясненията е, че синият цвят никак не се съчетава с повечето продукти. Между другото, отдавна е известно и правилото – колкото по-привлекателна е храната в чинията, толкова повече ще изядете.

Съчетайте физическото натоварване с умствено

Изследване, проведено в Университета във Флорида, доказва, че хората, които четат или гледат филм по време на занимания на велотренажора или на бягащата пътечка, увеличават скоростта и изгарят повече калории. Използвайте този метод, за да свалите излишните килограми.

Отслабвайте по часове

Ако държите да контролирате теглото си, планирайте основното хранене в първата половина на деня. По данни на испанските учени, хората, които се хранят обилно до 15 ч., свалят килограми по-бързо и по-дълго задържат постигнатия резултат. В тяхното изследване са участвали 420 души и се изяснило, че доброволците, които до обед са употребили 40 на сто от дневния обем калории, за 5 месеца са свалили с 3 кг повече от другите, които предпочитали стабилната вечеря.

Поставяйте си правилните цели

Когато си поставяте задача, не казвайте: "Трябва да сваля 5 кг за месец", а си поставете разумен интервал от време: "Трябва да сваля от 3 до 5 кг до плажния сезон. Според психолозите, човек много по-лесно се придържа към определен план, когато има програма минимум и програма максимум. Този подход повишава мотивацията и помага да не се предадем, когато до заветната цел – "минус 5 кг", ни е останало съвсем малко.

Спортувайте умерено

В едно датско изследване са участвали две групи доброволци. В първата група мъжете и жените се занимавали със спорт по 30 минути на ден, а във втората – два пъти повече. Резултатите били изненадващи – тези, които спортували само половин час, за един месец отслабнали с 2,5 кг повече, пише сп. "Анна".

30 минути активна тренировка се оказали напълно достатъчни да ускорят метаболизма на тялото. След по-нататъшни продължителни натоварвания участниците или изпитвали прекалено силен глад, или се уморявали много и си почивали през целия ден.

Добавяйте лют пипер

Непременно включвайте в менюто си червен лют пипер. Капсаицинът е елемент, който влиза в състава на лютия пипер, който активизира имунитета и едновременно с това потиска чувството за глад. Поръсвайте с лют пипер своя омлет, пастата, ризото и ще усетите ефекта.

Използвайте крачкомер

Крачкомерът наистина помага да контролирате теглото си – това потвърждават учени от Университета в Индиана. Те доказват, че приложението в смартфона стимулира жените да увеличат физическата си активност – за 12 седмици участничките в експеримента са свалили от 1 до 3 кг, без да променят начина си на хранене.

Как действа? Например – разхождайте се по коридора, докато говорите по телефона, подредете стаята по време на рекламите по телевизията или се качете пеша по стълбите. Дори да се раздвижвате по 5 минути на час, това вече е значителна крачка напред, пише anna.bg.

ключови думи:
отслабване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май