Из тефтерите на баба: Три необичайни рецепти със зеле

Из тефтерите на баба: Три необичайни рецепти със зеле

Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на наистина ниската цена на зеленчука. Зелето е изключително полезно, богато на десетки витамини и минерали и е сред най-мощните източници на витамин C. Препоръчва се да присъства на масата поне веднъж седмично, пише "Ретро".
 
Кюфтета

ПРОДУКТИ: 1 зелка, 1 яйце, 1 зелена ябълка, 60 г галета, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене. За панировката: 2 яйца, галета за овалване.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смила в месомелачка. Добавят се яйцето, нарязаната наситно ябълка, галетата, сол, черен и червен пипер. От сместа се оформят кюфтета, потапят се в разбитите яйца и се овалват в галета. Пържат се на маслена баня.

Богата баница

ПРОДУКТИ: 8 фини точени кори, 1 зелка (1 кг), 300 г краве сирене, 100 г краве масло, 50 мл животинска сметана, 50 мл зехтин, 4 яйца, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 връзка копър, сол на вкус, царевичен грис за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се реже на кубчета, лукът – на полумесеци, а чесънът се наситнява. Задушават се в зехтина и 100 мл вода, докато намалят обема си наполовина и останат на мазнина. Запържват се леко. Яйцата се разбиват и се смесват с наситнения копър и сметаната.

Леко охладените зеленчуци се сипват в яйчената смес. Посоляват се. Поръсва се натрошеното сирене и се разбърква добре. Корите се мажат с разтопено масло и се подреждат една върху друга в намазана с масло кръгла тава, като трябва да излизат извън нея. Поръсва се грис. Поставя се част от плънката и пак се поръсва – и така, докато се изчерпят продуктите, като се завършва с грис. Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с масло. Баницата се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
 
Мусака

ПРОДУКТИ: 1,5 кг зеле, 700 г кайма смес, 2 печени червени чушки, 2 стръка мащерка, 2 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус. За соса: 2 с. л. краве масло, 2 с. л. брашно, 400 мл прясно мляко, 1 щипка индийско орехче, 2 жълтъка, 1 с. л. мека горчица, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Листата на зелето се отделят едно по едно. Готвят се на пара на няколко пъти за по 5 минути, колкото да омекнат. Изваждат се и дебелата им част се изрязва. Чушките се нарязват на кубчета и се запържват в сгорещеното олио. Добавят се каймата и наситнената мащерка.  Пържи се при непрекъснато бъркане, докато каймата се превърне в златистокафяви трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Маслото за бешамела се загрява и в него за кратко се запържва брашното. Налива се млякото и се готви, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Дърпа се от огъня и се добавят горчицата, жълтъците и черен пипер. Разбърква се добре. В тава се сипва малко от соса и се подреждат листа зеле. Слага се от каймата, после отново сос, зелеви листа и така, докато свършат продуктите. Накрая се залива с бешамел. Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна. Фолиото се отстранява и мусаката се запича до златисто – за около 30 минути.

ключови думи:
зеле

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май