Вкусни празници с: Ани Шакарян

Сръчната дама, която демонстрира рецепти в кулинарния блог "Вкуснотека", сподели с нас своя тиквеник
Вкусни празници с: Ани Шакарян

Обещахме ви, че около празниците ще ви срещаме със страстни кулинари, които ще споделят своите готварски съвети и любими рецепти. И, разбира се, ще спазим обещанието си :)

Така че днес ни предстои да ви запознаем с Ани Шакарян. Тя е от София, работи във финансова институция и е майка на две прекрасни момиченца - Аида, на 4 години, и Беатрис - на 5 месеца.

Още в началото на разговора ни Ани сподели, че е израснала в семейство на добри кулинари:

744035личен архив"Като една истинска арменка от дете имам афинитет към готвенето и към добрата храна. Семейният обяд в неделя и до сега е не просто задължение, а повод да се съберем всички около трапезата, да се насладим на вкусна и ароматна храна и да си кажем "наздраве".

Помня като дете как се въртях около баба ми Арсине, докато правеше своите фантастични баници, курабии, кифлички и вкусни ястия, и как приготвях кекс, докато майка ми беше на работа. Силно желая някой ден, когато моите момичета пораснат, да свързват определени вкусове и аромати с домашния уют и топлина от детството си".

Кулинарията се превръща в нейна страст и хоби обаче, когато се ражда голямата ѝ дъщеря Аида. Докато е в майчинството, Ани остава "закотвена" у дома и ѝ се налага да намери нещо, с което да уплътнява времето си.  

"Открих няколко интересни блога, които непрестанно ме вдъхновяваха и подканваха да готвя нови и нови, разнообразни ястия. 

Започнах да експериментирам. Съпругът ми беше много доволен. Детето приемаше добре моята кухня, а когато стана на 3 години, започна активно да участва в готвенето и да проявява интерес, което ме прави много щастлива", разказа ни Ани. 

Преди почти 3 години тя събира кураж и създава свой собствен блог: Вкуснотека (библиотека от вкусове).

"Повярвах в себе си и исках да се опитам да покажа на младите момичета и жени, че готвенето може да бъде лесно, приятно и удовлетворяващо занимание. С течение на времето Вкуснотека се превърна в моето творение, хоби и повод за радост и гордост, когато доби популярност и регулярна посещаемост".

Днес в блога си Ани има над 180, приготвени и снимани от нея, рецепти, сред които разнообразни предястия, салати, основни блюда, десерти и торти, а от скоро - и цели менюта за гости и арменски рецепти. 

"Всяка рецепта е като магия. Изпитвам огромно удовлетворение и радост, когато идеите ми се приемат добре от читателите и най-вече, когато някой ми сподели, че е приготвил и оценил мое ястие или десерт и е останал много доволен. Тези моменти са част от магията". 

А ето и как отговори на нашите въпроси Ани:

Дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза!

Съвет №1: Винаги предпочитайте печенето пред пърженето. Почти всяко ястие, по алтернативен начин, може да бъде сготвено печено. То няма да загуби от чара си, а вие ще си спестите излишни калории. Мога да дам пример с пържените кюфтенца, които са също толкова вкусни и печени във фурна. Или с пържената на тиган риба, която е в пъти по-вкусна задушена под фолио, във фурната.

Съвет №2: Изготвяйте си седмично меню и пазарувайте един път в седмицата за него. По този начин ще оптимизирате семейния бюджет за пазар, ще изхвърляте по-малко храна, която сте се изкушили да купите в магазина, но така и не ви е останало време да я сготвите. И не на последно място: ще ви отпадне грижата да мислите всеки ден "Какво да сготвя днес?".

Съвет №3: Старайте се по-рядко да купувате готови храни и десерти, пълни с консерванти. По-добре отделете един час, в който вие да приготвите сами домашен хляб, бисквитки или мъфини, дори торта, с която да зарадвате семейството си. Така ще сте сигурни, че слагате на трапезата си качествена храна, а и сами ще можете да контролирате количеството захар, което поглъщате.

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Това са кухненската везна, защото много печива и особено десерти изискват точни мерки; комплект качествени ножове и точило за ножове - един хубав нож ще ви служи вечно и ще улеснява готвенето; кухненският робот, защото в него можете да смелите за секунди всичко, да мелите месо, да пасирате супи и най-важното - да режете "любимия" на всички домакини лук; две-три тенджери и тави с различна големина, в зависимост от случая.

За теб здравословно е онова меню, в което има...

Качествено месо от пиле, телешко или риба, задушено или печено на фурна с пресни подправки и сезонни зеленчуци.

Сподели с нас любимата си рецепта за празниците :)

По принцип бих отговорила ашурето, което приготвям от жито, сушени плодове и ядки, но тази година направих превъзходен ароматен тиквен щрудел, който се бори за първото място, и затова ще ви споделя рецептата:

744059Вкуснотека

Необходими продукти 

  • половин голяма тиква, тип цигулка
  • пакет фини точени кори
  • шепа сушени кайсии
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • кафява захар Muscovado Dark Brown (продава се в големите хипермаркети)
  • 1 портокал
  • 3 ч.л. канела
  • 1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 кафена л. индийско орехче
  • 4-5 с.л. галета
  • масло и олио (смес)

Начин на приготвяне: 

Обелете, измийте и настържете тиквата. Прехвърлете я в дълбока тенджера и я задушете на бавен огън за няколко минути с мъничко вода, колкото да поомекне малко.

Подгответе си останалите продукти. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и ги добавете при задушената тиква. Нарежете с нож орехите. Не ги мелете, за да се усещат. Оставете ги настрани. В малка купичка смесете сухите подправки (канела, джинджифил и индийско орехче). Отделете засега и тях.

Разтопете на котлона смес от масло и олио в равни количества. Не уточнявам колко точно, тъй като всеки слага различно количество върху корите на око. Ако е необходимо, разтопете допълнително.

Вземете една тънка кора. Намажете я обилно с мазнина. Похлупете и притиснете върху нея втора кора. Поръсете с лъжица от сухите подправки навсякъде. Настържете на средно ренде портокалова кора тук-там, поръсете добре и с орехи. С лъжица поръсете от галетата върху късата страна на кората, след това сложете от тиквената смес. Наронете с пръсти кафява захар отгоре.

Навийте рулото и прехвърлете внимателно в средна по големина кръгла тава. Не е необходимо да подмазвате. Вием рулата до центъра. По същия начин навийте и останалите кори, две по две. Внимавайте да не пропуснете коледните или новогодишни късмети :)

След като подредите рулата в тавата, ги намажете обилно с мазнина по повърхността с лъжица. Изпечете щрудела на 170 градуса за 30 минути малко преди да го поднесете. Трябва да хване приятен кафяв загар.

Оставете го да се поохлади и поръсете с пудра захар, през цедка.

Да ви е сладко!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април