Отново е време за промяна!

Този път по правилния начин
Отново е време за промяна!

Както всичко друго, и животът си има край, но преди това да се случи, сме обречени на серия от непрекъснато повтарящи се годишни цикли. За добро или за лошо, в момента отново сме изправени пред един от тях. Ето защо, днес главите на много от нас са изпълнени с равносметки, задоволства, съжаления и носталгия, а утре ще бъдат изпълнени предимно с махмурлук, но и с доста очаквания, мечти, копнежи, амбиции. Тях модерният човек е свикнал да формализира във вид на цели или както е модерно да се казва напоследък – в новогодишни резолюции. Това е то – опияняващата сила на алкохола и символичната мощ на новото начало. Работата е там, че и двете са пословични с отчайващо краткотрайния си ефект.

Знаете много добре за какво говоря. Вие ще изтрезнеете, махмурлукът ще си обере крушите, а само месец-два по-късно всичките обещания да ядете по-малко и по-качествено, да се движите повече, да харчите по-разумно, да работите по-съвестно и, незнайно как, да имате повече време за себе си и за близките си, ще ви носят предимно срам. Всеки може да намери куп оправдания защо се е случило по този начин, но истината в повечето случаи е една – ние не сме особено добри в поставянето на цели. Защо? Поради две основни причини.

754353inm.comТова рядко работи.Причина №1: Опитваме се да носим две (и повече) дини под една мишница. Образно казано. С други думи, поставяме си цели, които не само са свръх възможностите ни, но и често са в конфликт една с друга. Всъщност, всеки път, когато имаме пред себе си повече от две амбициозни цели, те влизат в конфликт, независимо от естеството им.

Човек разполага с определено количество от нещо, което някои наричат воля, други – его, трети – психическа устойчивост и т.н. При всички положения обаче става дума за едно и също нещо – способността ни да се самоконтролираме и да упражняваме определено поведение, независимо от трудностите. Затова и са малцина тези, които успяват да съхранят семейната хармония, след като минат на диета и започнат да тренират редовно или пък да откажат цигарите и алкохола, след като бъдат издигнати на по-отговорна и престижна позиция.

Желанието да променим много неща в живота си може да е силно, но поддадем ли му се, рискуваме да си поставим множество цели, които ще се конкурират помежду си за бездруго оскъдния ни запас от воля и в крайна сметка ще останат неизпълнени. Затова по-добрият план за действие е да си поставяме само една цел и да се придържаме към нея с всичките сили, с които разполагаме.

754354inm.comПричина №2: Опитваме се да преследваме резултати, а не действия. Звучи объркващо, но не е. По-объркваща е склонността ни да се стремим към определени постижения, които обикновено се намират в далечното бъдеще и са доста необозрими. "Искам да отслабна с 10 килограма!” е чудесно желание, но, формулирано по този начин, то е крайно абстрактно и не разполага с мотивиращата сила, която

  • ще доведе до извършването на определени действия, които
  • ще доведат до формирането на определени навици, които
  • ще доведат до постигането на нашата цел.   

Неслучайно в бизнес мениджмънта се казва, че стратегическите цели са като слонове – те не могат да бъдат погълнати наведнъж и затова се изяждат парченце по парченце. Нека приемем, че през 2013 година вие наистина искате да отслабнете с 10 килограма.

754352inm.comВместо да си казвате подобно нещо обаче, по-добре си наумете следното: "През месец януари ще започна да се храня поне три пъти дневно”. Не е кой знае какво и е доста вероятно да успеете да го направите. Случи ли се така, преминете на следващото парченце – "През месец февруари ще надградя започнатото и ще заменя тестената закуска с плодове, сурови ядки и кисело мляко.” "През месец март ще се постарая да ям протеин на всяко хранене и ще започна да спортувам по 10 минути дневно в три дни от седмицата”. "През април ще изключа рафинираните въглехидрати (захар, брашно) от менюто си и ще удължа дневната си физическа активност на 20 минути”. "През май ще кажа "Чао!” и на рафинираните растителни мазнини и ще започна да тренирам по 20 минути 4 пъти в седмицата”...

Не мога да ви гарантирам, че този подход ще ви раздели с мечтаните 10 килограма, но ви обещавам, че възприемете ли го, догодина по същото време няма да ви пука особено какво показва кантарът.

Желая ви щастлива и пълноценна нова година!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април