Купонът или фитнесът?

Вечната дилема...
Купонът или фитнесът?

Всеки един от нас, малко или много, попада в капана на раздвоението между здравословния и социалния начин на живот. Колкото и да е странно, оказва се, че в голяма част от случаите, едното пречи на другото. Дали да тренирате днес или да се видите с приятели? Ако изберете втория вариант, най-вероятно ще изядете някой боклук и ще си развалите режима. Сигурно и утре няма да можете да тренирате, защото няма да сте си доспали, а пък и има някаква вероятност да ви боли главата.

Но пък не можете без компанията. А подкрепата от тяхна страна е с отрицателна стойност: "Аре, изпий тая Кола, де! Моля те, изпий я! Искам да видиш, че нищо няма да ти се случи. Ей, хора, дайте да го накараме да изпие Колата!". Значи, истината е, че те ви завиждат заради това, което правите за себе си. Защото виждат, че изглеждате по-добре от тях. И защото нямат волята да последват примера ви.

Познаваме хора, които са обърнали гръб на здравословните си навици заради другите. Познаваме и такива, които тайничко продължават да поддържат форма, но не споделят това с никого, за да не станат обект на дискусия или поредния експеримент с чаша нещо-си. Има трети, които са престанали да излизат, за да се отдадат изцяло на фитнес целите, които преследват.

Не бихме искали същото да се случи и с вас. Не правете компромиси. Нито с едното, нито с другото, защото и двете са от значение. Приятелите също са част от здравословния начин на живот. Те са антистрес, защото с тях споделяте много истински удоволствия.

 

  • Не се чувствайте виновни пред другите заради здравословните си навици. Не се извинявайте, защото имате да направите една тренировка или защото няма да опитате от дадена храна. Обяснете им защо тези неща са важни за вас. Дайте им да разберат, че благодарение на това, именно вие сте човекът, който има енергията да танцува до 4 часа сутринта без на следващия ден да изглежда като сгазен от валяк. Накарайте ги да съжаляват, че не са във вашата форма.

  • Управлявайте времето си ефикасно. Тоест, управлявайте себе си по-ефикасно във времето, с което разполагате. Помислете за всички неща, които вършите през часовете извън работа. Преценете кои са тези, от които реално има полза и кои са безполезни или дори контрапродуктивни. Играете ли компютърни игри? Зарежете тях! Киснете ли с часове в Интернет? Недейте. Не си почивайте пред телевизора. Можете дори да го изхвърлите. Не се настройвайте по 1 час за тренировка. Отидете, свършете си работата и се хвърляйте в живота.

  • Приоритизирайте. Има моменти, в който наистина е невъзможно да комбинирате нещата. Дайте си сметка кое е по-важно за вас. Една пропусната тренировка няма да ви отдалечи от целите ви. Нито пък едно пропуснато хранене. Може цял един ден да прекарате на джънк и ние ви гарантираме, че от това няма да напълнеете. Друг е въпросът, че с Ванката злоупотребихте дружно точно вчера. Запомнете, че прекаленото вторачване може да се окаже дори по-нездравословно от нарушаването на правилата от време на време.

 

Спазвайте тези прости принципи и даже няма да усетите кога нещата съвсем естествено са си дошли по местата. Нищо чудно в процеса да сте се оказали добър личен пример за един-двама приятели, с които сега споделяте тренировките си и обменяте опит по отношение на хранителния режим, който спазвате. Други един-двама вече не ви се обаждат, но това бяха именно тези, които страхотно ви лазеха по нервите. Имате своите добри и лоши дни, но всичко е от лесно по-лесно. А какво, по дяволите, беше стрес?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май