„Говори си, не ми пречиш“: На коя минута мъжът спира да ви слуша?

„Говори си, не ми пречиш“: На коя минута мъжът спира да ви слуша?

Случвало ли ви се е да повдигнете въпроса за нещо, което вече сте обсъждали с половинката си, а той да ви гледа изненадано и неразбиращо?

"Не мога да повярвам, че си забравил, нали говорихме за това?"

Едва ли има дама, която поне веднъж да не е казвала подобни думи. Независимо дали става въпрос за история от офиса, която сте разказали, или за уговорка с роднини, за която той не подозира – често се оказва, че обясняваме на мъжете много неща, а до тях достига малка част от тях.

Е, не бързайте да заклеймите своя партньор като безчувствен егоцентрик, защото множество проучвания доказват, че проблемът в комуникацията се дължи на мъжката природа. И малко или много го има при всички двойки.

Вероятно всяка дама се е сблъсквала някога (или често) с това явление, което си има и наименование – избирателен слух сред мъжете.

Изследване на психолози разкрива, че мъжете могат да отделят само шест минути внимание, когато става въпрос за активно изслушване на своите партньорки.

Да, прочетохте правилно – мъжът ви е в състояние да следи мисълта ви само в рамките на 6 минути. След това го губите!

Експерти по връзките провеждат проучване по тази интригуваща тема за "селективното изслушване" в отношенията. Знаете за какво става въпрос – когато някой разбира и запомня само частите от разговора, които иска да чуе, игнорирайки останалото.

Те наблюдават общуването на 456 двойки в продължение на няколко години, проследявайки тяхната комуникация и нива на удовлетвореност от връзката. Това, което откриват, е, че мъжете слушат жените само шест минути.

Данните показват, че мъжете, които са във връзка с жена, обикновено започват да губят фокус и да се разсейват само след шест минути активно слушане на своите партньорки. След това съзнанието им просто блокира за всичко, което им споделяте.

Представете си, че тъкмо сте се прибрали от работа и започвате да обяснявате на мъжа си за вашия напрегнат ден и драмите в офиса. След тези кратки минути той несъзнателно започва да губи фокус и неусетно се унася в собствените си мисли. Така той всъщност вече не чува какво казвате.

Ако се чудите на какво се дължи това явление, бързаме да ви успокоим.Причината не е в това, че на мъжът ви не му пука за вашите проблеми и преживявания.

Проучването установява това, което отдавна си знаем: мозъкът на мъжете е устроен по различен начин от този на жените. Те са склонни да се фокусират върху решаването на проблеми и намирането на решения, а не просто върху това да слушат и съчувстват на събеседника си.

Затова и на мъжете им е трудно да разберат, че половинките им понякога искат да говорят просто за да им олекне и да споделят чувствата си.

Проучване на специалиста по комуникация между половете в Джорджтаун Дебора Танен развенчава общоприетото схващане, че жените говорят повече от мъжете. Всъщност мъжете изговарят приблизително еднакво количество думи на ден като нежния пол - приблизително 16 000

Разликата между двата пола е по-скоро в това, че много мъже не виждат смисъл да говорят, освен ако това няма да доведе до вероятен конструктивен резултат.

Това означава, че когато техният партньор говори, те са по-заинтересовани да мислят и търсят решение, отколкото всъщност да чуят докрай какво има да каже.

Според друго изследване мъжът може да се концентрира повече от два пъти по-дълго (всъщност 15 минути), когато говори с приятелите си за футбол или секс. Това най-накрая доказва, че мъжете наистина имат избирателен слух, когато става въпрос за нежния пол.

Проучване, проведено от Ladbrokes сред 2000 възрастни, установява обаче, че и жените слушат по-дълго и по-внимателно приятелките си, отколкото партньорите си. А 55% посочват връзките като любима тема за разговор.

Повече от половината мъже, които участват в това изследване, признават, че са лоши слушатели и е най-вероятно "да се изключат", когато партньорката им говори за хора, които не познават.

Според психолозите все пак има надежда за по-качествена комуникация между половете. Оказва се, че с малко усилия и практика мъжете могат да се научат да бъдат по-добри слушатели, което води до отчетени по-високи нива на удовлетворение от връзката с течение на времето.

Източник: Една.бг

ключови думи:
разговор слушане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май