Езикът на тялото: лъжата

Или как този, който се опитва да ни преметне, се издава сам
Езикът на тялото: лъжата

Лъжата. Тази особа, довела до безброй човешки драми, тази спасителка на човешки съдби! Докато има лъжа, ще има истина и хората ще се опитват да я откриват. И често, когато единственото ни желание е да чуем един прост отговор, ще има някой, който се опитва да ни замаже очите. Но тъй като лъжата е неестествена за човешката природа, този някой винаги ще издава лъжата си сам. Чрез думи или дори без тях...

Понеже знаехме, че с тази тема навлизаме в опасни води, си наехме виртуален гид, който да ни разкаже повече за света на вербалните и невербални лъжи. Името му е Стивън ван Аперен и той е експерт в сферата на поведенческите интервюта и тълкуването на езика на тялото. По време на обучението си във ФБР и лосанджелиската полиция, Стив се научава да различава много добре кога някой шикалкави, и кога казва истината. Поради тази причина е популярен с прозвището "човешки детектор на лъжата".

Според ван Аперен, думите могат да бъдат най-подвеждащият фактор при изричането на една лъжа, тъй като всеки един от нас може да се научи да ги изговаря убедително. Само че от по-голямо значение е с какъв тон и дали те са казани уверено, защото тези дребни нюанси в речта отразяват психологическото ни състояние в момента.

Специалистът съветва, ако решим да изкопчваме истината от някого, най-напред да проведем с него кратък разговор, който е извън контекста на (предполагаемото) нередно действие. По този начин ще имаме възможност да наблюдаваме как се държи нашият събеседник, когато не се опитва да ни преметне.

След като преминем към темата, която ни вълнува, вече трябва да сме по-подготвени и да следим телесните сигнали, които могат да издадат заподозрения в лъжа. Разбира се, детайлите, които ще изброим, не представляват напълно изчерпателен списък, но са универсални за повечето хора и имат стойност на уличителни знаци в голяма част от случаите.

Общото между всички жестове, които ще споменем е, че те разкриват подсъзнателното смущение на човека, който се опитва да измами себе си и другите. На първо място, той ще използва много по-малко жестове с ръце и тяло, тъй като се опасява, че те ще го издадат. Тъкмо поради тази причина лъжците са склонни да заемат по-скована поза, или пък, ако си служат с жестове (за да изглежда поведението им автентично), те са по-отсечени и нескопосани от обикновено.

Може да ви направи впечатление, че докато отговарят на неудобни за тях въпросите, някои хора кръстосват ръце и крака, наместват се на мястото си многократно без видима причина или пък поставят пред вас и себе си различни "преграждащи" предмети. С това те се опитват да се "защитят" от нападките ви и да изградят в себе си чувство на сигурност.

Такива отбранителни механизми могат да са резултат от нежеланието ни да бъдем разкрити, но понякога издават притеснение, чиито причинители са съвсем различни.

"Човешкият детектор на лъжата" напомня да отваряме очите си за жестове с езика на тялото, които са неадекватни или напълно противоречат на казаното от човека срещу нас. Ако например събеседникът ни отговори с "да", а жестовете му с глава или ръце крещят "не", значи не е напълно искрен с нас.

Аперен сигнализира да наблюдаваме още за неуместни прояви на гняв или раздразнение у събеседника. Ако той е видимо нетърпение или избухва при отговор на най-елементарен въпрос, значи вероятно желае да ви спести фактите.

Други специалисти в областта насърчават да бъдем бдителни и за други неуместни телесни движения. Видите ли, че човекът отсреща докосва твърде често ушите, носа, устата, ключицата или други свои части, значи... е, вие си знаете.

Ние пък ви напомняме да не се притеснявате, че някой непрекъснато се опитва да ви излъже, и ако се съмнявате в подобно нещо, да го наблюдавате много внимателно, преди да си извадите съответните заключения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май