Езикът на тялото: устните

Можете ли да разбирате техните послания?
Езикът на тялото: устните

Ще се научим да разбираме езика на тялото, и още как! Поради една или друга причина, устните мимики винаги се асоциират с невербалните сексуални послания. Разбира се, те имат роля в интимните отношения, но е само част от истината. С устните си човек несъзнателно изпраща на останалите многобройни други сигнали за мислите и душевното си състояние – "Радвам се", "Несигурен съм", "Не ти вярвам", "Няма да издам тази тайна". А вие успявате ли да разграничите различните настроения, когато ги видите върху нечие лице?

Преди да отговорите, искаме да ви питаме и друго – можете ли да различите искрената от престорената усмивка? Ако срещате трудности в това, ще ви подскажем, че при чистосърдечната усмивка устните не са напрегнати, издигат се нагоре естествено, зъбите най-често се показват, а очите леко се присвиват и издължават настрани. При скалъпената усмивка движението на устата не е плавно, а по-скоро машинално; освен това, зъбите могат да останат скрити, но най-важното – останалите части на лицето остават безизразни.

Във връзка с усмивката се счита, че при щастливите и оптимистично настроени хора, краищата на устните в спокойно състояние сочат леко нагоре. Обратно – при песимистите и меланхоличните натури, крайчетата на устата са увиснали надолу. Дали това е истина или не, тепърва предстои да разберем, тъй като досега не бяхме обръщали внимание на подобни детайли :)

Разбрахме, че устните, които шарят нагоре и надолу могат да говорят за разни неща, но какво тогава означава, ако нечия уста стои леко присвита в чисто хоризонтална позиция? Ами, тази гримаса визуално напомня на затворен цип, и с нея човекът отсреща ви дава знак, че предпочита да не говори.

Мотивите, които стоят зад желание му да замълчи, са различни. Някои сдържат забележка по адрес на събеседника, с чието мнение са несъгласни. При други това е сигнал за раздразнение, поради простата причина, че някой не им дава възможност да се изкажат. За трети това е начин да кажат, че категорично отказват да направят това, което им е било наредено. По подобен начин, при злоядите деца, мимиката замества красноречивата реплика "Няма пък да ям!".

Интересни са и случаите, когато прехапваме устни: покрием ли долната с горната, издаваме, че се чувстваме виновни за нещо. Тази гузна физиономия е типична за децата, но дори когато пораснем, тя инстинктивно се изписва на лицата си, когато направим нещо нередно.

Ако пък някой покрие горната си устна с долната, това най-често означава, че в момента не е сигурен как трябва да постъпи или какво да каже. В някои случаи подобно "защипване" на горната устна означава, че човекът си е наумил да направи нещо и няма да се откаже от него, дори то е съвсем глупаво.

Щом някой нацупи долната си устна, значи имитира плач и иска да ви покаже, че е разочарован. Но внимавайте, защото много хора използват тази физиономия само, за да събудят във вас съчувствие и да избегнат справедливия ви гняв.

И накрая, ще хвърлим светлина по въпроса защо понякога ви се е случвало да си смучете химикалката, докато пишете. Специалистите твърдят, че това е рефлекс, имитиращ смученето на палеца при децата. Същите обикновено лапат пръст, когато изпитват тревога и искат се успокоят. Счита се, че пушенето на цигари и гризенето на ноктите са идентични реакции.

Хайде, следващия път, когато седнете да пишете нещо (а и не само), се замислете защо се чувствате неуверени и се запитайте как да отстраните проблема. Наслука!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май