След клинична смърт: Спомени от другия свят

След клинична смърт: Спомени от другия свят

Реаниматори изучават и публикуват спомените на своите пациенти, претърпели клинична смърт. Проучването, проведено в медицинския център Langone Health Medical Center на Нюйоркския университет, привлича вниманието на учени и други изследователи по целия свят.

Реаниматорът Сам Парниа представя резултатите от необичайно изследване, описващо спомените на пациенти след клинична смърт. В проучването са включени 567 пациенти от 25 болници в САЩ и Обединеното кралство, които са били реанимирани. От участниците само 53 оцеляват в този критичен момент, по-малко от 10 процента от общия брой. От тях само 11 души успяха да възстановят спомените си от периода, когато сърцата им са спрели.

Изследователите се опитали да преценят дали мозъчната активност продължава по време на клинична смърт. За тази цел всичките 567 пациенти са получавали думите "ябълка, круша и банан", предавани през слушалки по време на реанимация, и 10 различни картини са били последователно показвани на екран на таблет. Изненадващо, само един от 28-те анкетирани души успява да запомни трите плода в правилния ред, но никой не помни визуалната информация.

Спомените на пациентите за периода на клинична смърт са разнообразни. Те описват събития, които изглеждат доста реалистични и свързани с процеса на реанимация.

Един пациент казва: "Имах два електрода, прикрепени към гърдите ми и си спомням шока". Някои спомени обаче са по-мистични: "Имах чувството, че някой прави нещо на гърдите ми. Не усетих истински натиск, но имах чувството, че някой търка гърдите ми доста силно. Беше доста болезнено". Някои пациенти описват състоянието си като отделени от тялото: "Вече не бях в тялото си, плувах и наблюдавах тялото си под тавана на интензивната стая".

Подобни усещания повдигат въпроси за природата на съзнанието и връзката му с физическото тяло. Най-удивителните са спомените за други светове, свързани с небето или отвъдния живот.

Пациентите описват срещи със същества, пълни с любов и доброта, места, където няма страх или зло, а само любов и истина. Те разказаха за светлината и мира, които са изпитали в тези моменти.

За някои това е ясно потвърждение за съществуването на други светове и живот след смъртта. За учените, провели изследването, това е проява на мозъчна активност в екстремна ситуация, причинена от кислороден глад по време на спиране на сърцето. Те не наричат ​​тези спомени халюцинации, но и не твърдят, че са от реални светове.

ключови думи:
клкнкчна смърт

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май