Релакс зона на седмицата: Blue Lagoon

Ледена магия, с темепратура 39°С, в Исландия...
Релакс зона на седмицата: Blue Lagoon

Този път релаксиращата ни разходка ще ни отведе далеч на север, при фиордите, стръмните склонове и зрелищните геологични фойерверки. Може би вече се досещате към коя точка от земното кълбо сме се запътили. Исландия - древна земя, където огън и лед живеят в хармония, създавайки уникални и незабравими мистични пейзажи. Да, тук магичността се открива сред тучните зелени ливади, мразовитите ледени полета и извисяващите се във висините вулканични планини.

Овалният остров, образуван в резултат на вулканични изригвания преди десетки милиони години, е разположен в ледените води на Атлантика между Грендландия и Шотландия, близо до Северния полярен кръг. В Исландия едни от най-големите ледници в Европа са приютили най-горещите извори на континента, както и едни от най-интересните видове животни – исландския сокол и тъпоклюната кайра. Изумителното късче земен рай обаче предлага още много великолепия и феномени за авантюристите. Добре дошли сред сините лагуни!

Спа курортът Blue Lagoon е уникален естествен комплекс от геотермални басейни на обща площ от 5000 кв.м. Природното образувание е една от най-красивите и впечатляващи забележителности на Исландия, разположена само на 40 километра от столицата Рейкявик. Аквамаринените води на лагуната се затоплят от подземна лава, благодарение на която функционира и построената през 1976 година геотермална централа.

BlueLagoon

Станцията използва вода, извираща от 2000 метра дълбочина с температура до 240 градуса по Целзий, за производство на електроенергия. След което, охладена до 37-39 градуса, се излива обратно в лагуната. Смята се, че тази вода има огромна лечебна сила, благодарение на минералните соли и специфичните водорасли в нея.

Макар на пръв поглед лагуната да изглежда родена изцяло от природните стихии на Исландия, в създаването ѝ има пръст и човекът. Дълги години басейните остават неизползвани, докато в началото на 90-те години на миналия век тук не отваря врати едноименният спа комплекс Blue Lagoon. И дори за нас, феновете на тропиците, изглежда повече от несравнимо преживяване потапянето в гейзерови извори под открито небе :)

BlueLagoon

Първоначално дейността на компанията Blue Lagoon е свързвана с производството на козметични продукти с натурални съставки, извличани главно от морската вода. Но през 1994 година тук е създаден специален клиничен център за лечение на псориазис с геотермални води. А още в първите години на новото хилядолетие клиниката е оборудвана с най-съвременна апаратура.

Комплексът разполага с 15 двойни стаи със собствен санитарен възел, столова, обща стая за отдих, фитнес зала, плюс възможност за наемане на личен треньор. А за гостите на клиниката са предвидени куп разтоварващи удоволствия – вътрешен и външен басейн, парна баня в пещера от лава, сауна, масажиращ водопад, както и по-екстравагантни и възстановяващи процедури. Последните се извършват на дървени плажове, специално проектирани за целта, или пък върху матраци до самата лагуна.

BlueLagoon

Като цяло, пространстовото извън басейните е доста обширно, така че няколко души спокойно могат да се наслаждават на възстановителните терапии едновременно, похапвайки освежаващ сладолед на клечка, например. Разбира се, самото къпане в топлите води на лагуната задължително включва спазването на определени инструкции. За пациентите със затруднено движение пък са осигурени удобни пространства и обслужващ персонал.

Е, Исландия определено ще се окаже доста вълнуваща дестинация дори за любители на жегите като нас ;)

Ако мечтаете за сини лагуни, гъсти мъгли от пара и чудна растителност, Blue Lagoon е мястото, където да преоткриете връзката си с природата. 

Накрая, хвърлете един поглед в галерията. Снимките,без да преувеличаваме, са спиращи дъха...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април