Истанбул – град на Ориента и света 2

За забележителностите на града
Истанбул – град на Ориента и света 2

Всеки, който е бил в Истанбул, знае, че градът сам по себе си е забележителност. Несъмнено обаче паметниците на културата и историята в него допринасят за славата му на една от най-атрактивните туристически дестинации в света.

Бих искала да спомена три от тях, които представят едновременно религиозен, социално-икономически и културен аспект от истанбулската цивилизационна съкровищница.

Джамията Султан Ахмет (Синята джамия)

До ден-днешен джамиите с шест минарета са рядко срещана забележителност в световен мащаб. Легендата гласи, че младият владетел Ахмет I заръчва на архитекта Седефкяр Мехмет да създаде план за внушителна джамия от злато. Под страх от смъртно наказание Мехмет ага реализира архитектурното чудо, като се измъква ловко и вместо златна, представя на господаря си готова джамия с шест минарета (на турски език думата за злато е алтън, а за шест – алтъ).

Султан Ахмет определено остава доволен от резултата, а джамията сетне започва да носи неговото име. Известна е още като Синята джамия заради невероятно красивите сини порцеланови плочки от Изник, украсяващи вътрешността й.

Пазарът Капалъ чаршъ и Египетският пазар

"Капалъ" ще рече "закрит"– и двата пазара, разделени само от преход на няколко улички под небето, са закрити пространства. Това са места, където наистина можете да усетите духа на Турция и Ориента.

Движение, приканващи към сергиите търговци (този път не бяха много склонни към пазарене), бляскави сергии, обсипани с броеници, сувенири, и много злато... Атрактивни, дори само за гледане, са галериите, отрупани със стоки, вариращи от сервизи за чай, през дрехи, до дъски за шах и табла.

Разликата между двете средища на покупко-продажбата е, че Египетският пазар е по-малък и предлага предимно подправки, поради което е известен и като Пазар на подправките. Ако сте техни любители, тук ще попаднете в истински Бермудски триъгълник, защото ще видите, подушите и вкусите безброй мерудии, чайове и растения, за които не сте и подозирали, че съществуват.

Булевард "Истиклял"

Забележителност ли е това? Да, определено, и заради архитектурата на сградите (тук стари и нови са залепени една за друга, но това не загрозява цялостния външен вид, даже напротив), и заради смесената атмосфера между местно и чуждо, които си дават среща на разположения в европейската част на Истанбул булевард.

Тръгвайки от площад "Таксим" към "Истиклял", ще имате възможност да се повозите на ретро трамвай, да хапнете едри кестени, царевица, турски гозби в ресторант в традиционен стил, да вкусите от прочутия твърд и адски вкусен марашки сладолед, да пазарувате на воля, да послушате на живо музика в най-разнообразни стилове и да отидете в някой от безбройните клубове или барове.

На "Истиклял" са разположени посолствата на Испания, Холандия, Швеция и Русия, а също и катедралите "Санта Мария Драперис" и "Свети Антоан".

Дотук с разказите. За да ви подразня, ще спомена още Къз кулеси, кула "Галата", дворците "Долма бахче" и "Топ капъ", водохранилището, разкошните паркове, желязната църква "Свети Стефан", музеят "Света София", разходките с корабче, историческите кафенета с наргилета, крайбрежните павилиони и още, и още, и още... Но ще трябва да ги видите сами, за да усетите непосредствено магията на града :)

А дотогава можете да помечтаете още малко в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май