5 екопътеки в България, които да изминете

5 екопътеки в България, които да изминете

 

Дряновска екопътека

1736837

Любимата ни Дряновска екопътека е изградена през 2000 г. и се разполага в Северна Централна България. Тя започва от Дряновския манастир и продължава по протежение на реките Андъка и Дряновската река. Преминава през интересна местност, където се намира и красивата пещера Бачо Киро. Продължавайки по Дряновската екопътека ще преминете местността Боруна, където се намира и нос Боруна. Екопътеката е палитра от маршрути, които ще ви разкрият любопитни природни тайни. Преди да тръгнете по Дряновската екопътека, разгледайте Дряновския манастир, поседнете наПейката на любовта и се освежете в някое от многото водопадчета наоколо. Ще ви бъде интересно и да се разходите из китния град Дряново - родното място на великия български майстор Колю Фичето.

 

Крушунска екопътека

1736843

Крушунската екопътека е най – късата в България, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област. По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите доКрушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания

 

Врачанска екопътека

1736841

Врачанската екопътека се намира в Северозападна България. Други имена, които се използват за нея са екопътека Боров камък или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва на хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския балкан и стига до водопад Боров камък. Врачанската екопътека минава зад водната завеса на водопада и се изкачва до неговия връх. Други забележителности, които можете да посетите в околията са природния парк Врачански балкан, пещерата Леденика, Лакатнишки скали и скалния феномен Ритлите.

 

Екопътека "Бяла река"

1736839

Екопътека "Бяла река" е  разположена в Северозападна България или по точно на 8 км от Калофер. Тя минава по протежение на каньона на едноименната река. Пътеката  започва от бивак "Бяла река", който се намира в близост до Калоферския манастир.  Екопътека "Бяла река" е с обща дължина от около 2 км и минава по доста мостчета и стълби. Посоката на движение е към хижа Рай, а крайния пункт на пътеката се определя от началото на резерват Джендема. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

 

Хотнишка екопътека

1736835

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница. Самата пътека започва от Хотнишкият водопад, който е един от най – живописните водопади в страната. Екопътеката минава по поречието на река Бохот и стига до извора й. Има мрежа от стълби и мостчета, които ще ви отведат до крайната точка на екопътеката. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има още обособен кът за пикник.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари