Сезонът на барбекюто е в разгара си. Повече време прекарваме на открито и разбира се приготвянето на вечеря за приятели, близки или семейството може да се превърне в приятно занимание
носещо наслада на сетивата ви.
Миналата седмица ви дадох първите 5 рецепти за топ маринати за вашето барбекю, които можете да откриете
ТУК.
Тази седмица съм ви приготвила следващите 5 топ маринати, от които ще останете наистина очаровани.
С домашно приготвените маринати ще можете успешно да съхранявате месо в хладилника поне за три дни.
Запомнете, че не трябва да използвате повторно маринатата. Важно е също така месото с маринатата да престои поне няколко часа в хладилника преди да започнете да го приготвяте на барбекюто.
Имайте предвид, че за да бъде месото вкусно трябва задължително в маринатата ви да присъства поне един вид киселина:
- вино
- лимон, лайм
- бира
- оцет
Thinkstock/Guliver
Ензими намиращи се в:
- лук
- пресен джинджифил
- ананас
-
папая
Активна бактериална култура в:
- кисело
мляко
Прясното и киселото мляко правят месото крехко, особено ако сте почитатели на изчистеното телешко месо! Дори и да потопите телешките пържоли само в прясно или кисело мляко е достатъчно да
получите страхотен резултат на финала.
Ето и следващите 5 любими рецепти:
Солено-сладка марината от ананас
inm
Необходими продукти:
1 чаена чаша сок от пасиран ананас
½ чаена чаша соев сос
½ чаена чаша разтопен мед
¼ чаена чаша ябълков оцет
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 чаена лъжичка пресен джинджифил нарязан
½ чаена лъжичка
карамфил
Смесете всички продукти в дълбока купа и поставете месото вътре. Оставете купата с месото в хладилника за около 5-6 часа преди да започнете да го печете. Можете да го съхранявате месото с
маринатата до 3 дни в хладилник.
Марината от кисело мляко (пуешко, пилешко, патешко месо)
Thinkstock/Guliver
Необходими продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
1 супена лъжица кимион
¾ чаена лъжица черен пипер, куркума и сминдух
1 скилидка чесън
1 чаена лъжица сол
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 4-5 часа преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Бърза марината
Thinkstock/Guliver
Необходими продукти:
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 супени лъжици зехтин
100 милилитра сок от лимон
щипка черен пипер
½ чаена лъжица сол
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 1-2 часа в хладилник преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Марината с куркума
inm.com
Необходими продукти:
1 глава лук
½ супена лъжица
куркума
½ чаена лъжица черен пипер
1 чаена лъжица сол
5 супени лъжици зехтин
100 милилитра бира
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 4-5 часа преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Марината от билки за риба (бяла, щука или друг вид постна риба)
Thinkstock/Guliver
Необходими продукти:
½ чаена чаша зехтин
ситно настъркана кора от 1 лимон
1 супена лъжица ситно нарязан розмарин, може да използвате и сух
1 супена лъжица мащерка
1 скилидка чесън
1 чаена лъжица черен пипер
Смесете всички продукти и добавете месото. Необходимо е да стои така минимум 4-5 часа преди употреба, но можете да съхранявате в рамките на 3 дни.
Сега поканете приятели на вечеря и се залавяйте за работа. Добър апетит и наздраве!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
5 топ маринати за вашето барбекю – II част
В които ще се влюбите!
Добави коментар