10-те най-здравословни продукта

10-те най-здравословни продукта

Здравословните храни трябва да предлагат разнообразие от хранителни вещества, да бъдат с относително ниско съдържание на калории спрямо количеството и да бъдат достъпни. Има много здравословни храни, но в топ 10 са тези, които отговарят на всички тези критерии, както и да са достъпни, лесни за приготвяне и вкусни. Не ограничавайте вашия здравословен избор само до тези 10. Един от най-добрите начини да си осигурите здравословно хранене е да включвате по-голямо разнообразие.

Бадемите

1483679Pinterest

Бадемите са богати на фибри, витамин Е, магнезий и желязо. Също така те съдържат повече калций, отколкото другите видове ядки. Бадемите са добър източник на протеини. В 30 грама бадеми се съдържат около 170 калории, 6 грама протеини и 3 грама фибри.

Ябълките

1483674Pinterest

Ябълките са богати на разтворим пектин, който има положителен ефект върху захарта и нивата на холестерола. Количеството витамин С в този плод е много високо. Една средно голяма ябълка съдържа около 95 калории и 4 грама фибри.

Боровинките

1483677Pinterest

Боровинките са богати на фитонутриенти и предотвратяват инфекции на пикочните пътища. Те са добър източник на фибри и витамин С. Една чаша боровинки съдържа около 84 калории, 4 грама фибри и 1 грам протеини.

Броколите

1483682Pinterest

Броколите са източник на много хранителни вещества, включително калций, калий, фолиева киселина, фибри, витамини A, C и фитонутриенти. Една чаша броколи съдържа около 31 калории, 2 грама фибри и 3 грама протеини.

Спанакът

1483675Pinterest

Спанакът е богат на витамини A, C, B-6, фолиева киселина, рибофлавин, калций, магнезий и желязо. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 грам фибри, 1 грам протеини и около 56 процента от препоръчителната дневна стойност на витамин А.

Сьомгата

1483681Pinterest

Сьомгата е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, както и добър източник на протеини. Порция от 100 грама сьомга съдържа 175 калории и 19 грама протеин.

Лукът

1483678Pinterest

Лукът е богат на флавоноида кверцетин. Една чаша лук съдържа около 64 калории, 3 грама фибри, 2 грама протеин и около 20 процента от препоръчителната дневна стойност на витамин С.

Киноа

1483676Pinterest

Киноата има най-голямо количество протеини във всяко от зърната си, както и много желязо, рибофлавин и магнезий. Половин чаша съдържа около 320 калории, 5 грама протеин, 5 грама мазнини и 5 грама фибри.

Доматите

1483683Pinterest

Доматите са чудесен източник на ликопен - антиоксидант, който намалява риска от рак. Един домат съдържа 26 калории, 0 грама мазнини и 1 грам фибри.

Лещата

1483680Pinterest

Лещата е добър източник на протеини и фибри. Тя също така съдържа изофлавони, които могат да забавят или предотвратяват растежа на естроген-чувствителните тумори. Половин чаша порция съдържа 115 калории, 0 грама на мазнини и 8 грама фибри.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април