Чипс от цвекло и сладък картоф

Алтернативата на стандартния пакетиран картофен чипс
Чипс от цвекло и сладък картоф

Преди да вземете пакет чипс от магазина, помислете за тези по-здравословни алтернативи, които няма да ви струват излишни килограми. 

По-здравословен чипс може да направите от цвекло. Това е идеална закуска за вегетарианци, богата на важните витамини и минерали като калий, магнезий, желязо и витамини A, B и C. А, те са особено полезни за бременните жени. Освен това, към тази рецепта може да добавите розмарин, за който е доказано, че намалява възпаленията, увеличава притока на кръв и стимулира имунната система. 

Брюкселското зеле също може да замести картофения чипс. Той е богат на витамин Cи съдържа фибри, които могат да помогнат за храносмилането , както и да намалят високия холестерол.

1707009PinterestНеобходими продукти

 

2 бр. глави цвекло (обелени)

1 средно голям сладък картоф (обелен)

1 с. л. зехтин

морска сол на вкус

1 стрък розмарин (нарязан на едро)

 

Начин на приготвяне

 

Нарежете цвеклото и картофа на тънки шайби.

Поставете парчетата в голяма купа и залейте със зехтина и розмарина. Овкусете добре с ръце като втриете от мазнината върху всяко едно парче.

Равномерно разпределете шайбите върху тава за печене. По желание можете да използвате и хартия за печене, за да не залепнат. Поръсете със сол. За да се изпекат равномерно парчетата уверете се, че не са едно върху друго.

Печете в продължение на 20-25 мин. като обръщате парчетата на 10 мин.

Когато цвеклото придобие по-светъл цвят, извадете от фурната и оставете да се охладят за 10-15 мин. Когато изстинат, ще станат хрупкави и готови за похапване.   

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май