Химия на чесновия дъх

Какво прави яденето на чесън социално неприемливо
Химия на чесновия дъх

Да ви обяснявам за пореден път защо и как обичам чесъна, би било безсмислено и досадно. Вместо това ще ви кажа защо не го обичам. Защото е смрадлива малка гад, ето защо. Защото кара дамите да ме отбягват, когато съм бил с него. Защото ме прави аутсайдер, така да се каже. Вие знаете, че е така. А знаете ли защо е така?

Ясно е, че чесънът изобилства от множество съединения на сярата, които, попаднали в устата ви, се задържат там и вонят злостно и продължително. Не стига това, ами нашият герой съдейства за размножаването именно на онези бактерии в устната ви кухина, които отчасти са виновни за изпепеляващия ви дъх рано сутрин.

Дотук по всичко личи, че бедствието сякаш може да бъде преодоляно посредством умелото комбиниране на четка и паста за зъби. Да, ама личният опит подсказва, че по-скоро не. Това е така, защото някои от вече споменатите серни съединения успяват да се докопат непокътнати до кръвообращението ви. Тези вещества, и по-специално алил метил сулфидът, впоследствие се отделят от тялото ви чрез потта и дъха, което прави положението неспасяемо за един отчайващ период от време.

За някои решението на този проблем се крие в неяденето на чесън през светлата част от денонощието. Други вярват, че старателното измиване на зъбите и преживянето на стрък магданоз помагат. Трети пък следят какво науката има да каже по въпроса и откриват, че комбинирането на чесъна с продукти с високо съдържание на вода и мазнини, каквото е пълномасленото мляко, донякъде спомагат за неутрализирането на мириса на летливите вещества в него. Ето защо, ако трябва да избирате между кьопоолу и таратор, по-добре се спрете на второто. Или може би не?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари