Кулинарен трик: Винаги подръчен чесън

Спестете си ежедневното белене и пресоване
Кулинарен трик: Винаги подръчен чесън

Трябва да ви засвидетелствам, че колкото и да обичам чесън, имам един много сериозен проблем с него: процедурата по избелване на скилидките и последващото им пресоване ми е адски досадна и с всеки следващ път ме докарва до все по-дълбоко умопомрачение. Колкото и да ме е срам, на моменти дори съм прибягвал до употребата на сух чесън, за да си спестя цялото това усилие и психическа деградация.

По принцип полагането на усърден кухненски труд не ме притеснява, но когато е разнообразен. А с вас много добре знаем, че обработката на чесъна се налага доста често и удоволствието от нея е обратнопропорционално на честотата на консумация. Затова реших, че ще си сглобя схема, която до известна степен автоматизира и внася мащабен размах в споменатия вече процес. Внимавате ли?

Стъпка №1: Масово обелване

Преди време попаднах на един клип, който ме накара да се смея и плача едновременно. Заглавието му е "Как да обелим глава чесън за по-малко от десет секунди" и ви запознава с една от най-достойните техники, които можете да приложите в кухнята. За беда не работи еднакво добре с различните видове чесън, т.е. резултатите може да варират от безупречни, до леко изнервящи.

Стъпка №2: Масово пресоване

Блендер. Ето това ви е нужно. И малко зехтин. Всичките обелени скилидки заминават в блендера и там се мелят, като отвреме-навреме се добавя по малко от мазнината, за да придаде гладкост на кашата. Известен недостатък е, че на моменти ще ви се налага да спирате, за да остъргвате полепналите по стените на каната парченца.

Стъпка №3: Масово замразяване

inm.comНамерете си форми за лед в брой и обем, отговарящ на количеството обелен и смлян от вас в предходните стъпки чесън. Натъпчете чесновата каша в тях и ги приютете в камерата или фризера за известно време, докато замръзнат.

Стъпка №4: Масово съхранение

Готовите чеснови кубчета (аз лично имам и сърцевидни формички) са прекрасни, но не заслужават да заемат формите ви за лед. Затова си набавете запечатващи се пластмасови торбички и ги използвайте за съхранение. Алтернативен вариант е пластмасовата кутия, която може да бъде използвана многократно, но пък заема малко повече обем.

Стъпка №5: Благодарности

За мен! За вас, че си направихте труда да прочетете тази статия! И особено за чесъна, който е пич!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април