Супа от тиква

От австрийската кухня
Супа от тиква

Есента и лошото време го свързвам с топлите, но бързи за приготвяне супи, които освен, че са лека и питателна храна, но и някак не ти позволяват да загубиш доброто си настроение.

Наред със супата от карфиол, броколи и картофи - тиквата е сред фаворитите ми. Полезна, сладка, засищаща и лесна за приготвяне. Единственият ѝ недостатък е че трябва да се обели, а аз не съм сред сръчните домакини, така че в този случай винаги на помощ идва любимият ми мъж, който я нарязва и премахва внимателно кората.

Предлагам ви рецепта от австрийската кухня - за нея разбрах от моя близка приятелка, която е превърнала приготвянето на супа от тиква в истински ритуал. От нея знам, че тайната съставка на тази вкусна супа от тиква е пресния джинджифил - така че в никакъв случай не го пропускайте при приготвянето!

Необходими продукти:

1585249Thinkstock/Guliver

1/2 средно голяма тиква
2 скилидки чесън
1 картоф
1 глава кромид лук
2 моркова
1 чаена лъжичка пресен джинджифил
500 милилитра зеленчуков бульон
50 грама масло
100 милилитра заквасена сметана
1/2 чаена лъжичка кимион
черен пипер
сол
1/2 връзка копър или магданоз
Тиквено олио

Тиквата, морковите, картофът и лукът се нарязват на едро и се задушават на умерен огън заедно с чесъна в маслото и бульона за около 15 минути. След което се отстраняват от котлона и се пасират. Добавят се подправките и сметаната. Сервирайте с крутони, 1 супена лъжица тиквено олио, 1 супена лъжица белени семки от тиква и пресен нарязан копър или магданоз.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август