Често асоциираме лавандулата с продукти за красота и не толкова с кулинарни творения.
Но ако обичате уханието на лавандула, то сигурно ще ви хареса и този плодов и свеж десерт.
Въоръжете се с търпение, понеже рецептата идва с малко повече инструкции и съставки от обичайното. Но резултатът си струва!
Необходими продукти
2 консерви пълномаслено кокосово мляко (може и кокосова сметана)
½ чаша бадемово мляко
1/3 кокосов палмов сироп
1 ч. л. ванилов екстракт
1 ч. л. сушена лавандула (за готвене)
1 ½ чаши боровинки (или други горски плодове)
2 с. л. кокосова захар
Начин на приготвяне
Поставете средно голям тиган на котлона на средна температура и добавете кокосовото мляко, бадемовото мляко и кокосовия палмов сироп. Разбъркайте докато се смесят добре и се появят мехурчета. Не позволявайте да завири. След като видите първите мехурчета на повърхността, разбъркайте още веднъж и прехвърлете сместа в блендер, добавете лавандулата и ванилията, и пуснете за 30 секунди. Позволете да изстине за няколко минути, след което прехвърлете в голяма купа, сложете похлупак и оставете в хладилника за 4 часа докато изстине. Това е много важно, затова не пропускайте тази стъпка.
Докато сместа изстива, можете да приготвите боровинковия сироп. Поставете боровинките и кокосовата захар в тенджера и сложете на средна температура на котлона. Докато разбърквате с вилица намачкайте боровинките. Бъркайте докато сместа се сгъсти. Това трябва да отнеме около 15-20 минути. Когато сместа стане гъста, прехвърлете в купа, похлупете и оставете в хладилника.
Когато сте готови да направите сладоледа, поставете охладената смес с кокосово мляко и боровинковия сироп в машина за правене на сладолед и пуснете според указанията на производителя.
Прехвърлете в кутия и оставете във фризера докато сладоледът се втвърди.
Преди да сервирате оставете на дневна температура за няколко минути.
Добави коментар