Пролет е! Ако искате да изглеждате добре външно, погрижете се да се чувствате добре и вътрешно - едно добро начало е да включите първите пролетни зеленчуци в диетата си.
Салата - пикантна, ароматна и леко горчива
Салатата е прекрасен зеленчук и е добре заредена с полезни неща. Направете си френска салата, като смесите листа от салата и пресни билки, поръсете със зехтин и покрийте с малко сирене или пушена
сьомга.
- Салатата съдържа рядко-срещания минерал силиций, който помага за обновяване на ставите, костите и съединителните тъкани. Най-зелените и тъмни листа съдържат най-много полезни вещества.
- Руколата съдържа сяра - един
"разкрасяващ" минерал, който почиства черния дроб и кожата от отпацъчни продукти. Руколата е добър източник и на фибри, антиоксиданти, А, B, C и К витамини, цинк, мед, калций, желязо, магнезий,
фосфор и калий!
-
Кресът е добър за тези, които имат нужда от витамин К, калций, бета-каротин, желязо и магнезий. Кресът съдържа и големи количества йод, който е добър за обмяната на веществата. Ако това не е
достатъчно за някои, в креса ще намерите и оцветителя керцетин, който е добър антихистамин и има противовъзпалителни свойства.
Сурови пролетни закуски
Нека ви представим няколко красиви, яркооцветени и лесни за ползване и приготвяне пролетни зеленчуци:
- Репичките съдържат големи дози витамин С и са ефективни срещу простуда и инфекции. Богати са на калий, който прочиства бъбреците и помага на щитовидната жлеза. Репичките са и много бедни на
калории, а съдържанието им на сяра и силиций е полезно за кожа, коса и нокти.
- Захарното цвекло е с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри и пълни с витамин С. Тяхната захар бързо се превръща в нишесте, поради което е добре да се яде сурово колкото може по-бързо, за
да не изчезне полезната му сладост.
-
Авокадото не е съвсем типичен пролетен зеленчук, но пък е перфектна съставка за всяка пролетна салата! Авокадото има много високо енергийно съдържание, притежава много полезни мазнини и
има перфектна Ph стойност за алкализиране на организма. То е лесно за смилане и съдържа глутамин, който е полезен за червата. Авокадото е добър източник на антиоксиданти, което също като репичките
го прави полезно за кожата и косата.
На пара или соте - полезни, свежи и различни
Трудно е да се опишат тези три зеленчукови чудеса - те ни дават уникален вкус и усещане. И трите са перфектни варени или на пара, сервирани само с малко зехтин или масло, подправка или парче вкусен
хляб. Те са отлична съставка и за ризото, салати и супи.
-
Аспержите са между най-добрите пролетни зеленчуци. Освен, че са с малко мазнини, много фибри и желязо, В, С и К витамини, те съдържат и глутатион, който е добър за неутрализиране излишъка на
амоняк в тялото, който ни прави уморени. Аспержите са добри срещу
пролетната умора!
- Артишокът действа добре на
черния дроб и храносмилането, понижава нивото на кръвната захар и помага на тялото да разгради мазнините. Беден на калории и с много фибри, артишокът е добър източник на витамини. Приготвянето му
изисква време, но то си заслужава напълно!
- Копърът има уникален вкус, което го прави идеална подправка за което и да било пролетно меню. Той съдържа флавоноиди - антиоксиданти с могъщ противовъзпалителен ефект. Копърът може да помогне и
срещу
газове в стомаха, спазми и храносмилателни проблеми.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар