С какъв хват да се набираме? Част 2

В името на безопасността
С какъв хват да се набираме? Част 2

Навярно си спомняте, че преди време разгледахме двата основни типа набиране и различията между тях от гледна точка на степента, в която те натоварват различните мускулни групи. Подобен прочит може би е бил полезен за някои от вас, но сега си даваме сметка, че е крайно едностранчив, тъй като не отчита един много важен фактор, а именно – безопасността.

Това е едно от упражненията, които (особено, когато се прави без добавена тежест) могат да се практикуват на ежедневна база без риск от претрениране. Честата практика е най-добрият избор за тези от вас, които искат да увеличат максималния си брой набирания в серия. За съжаление, много хора започват да изпитват болки в лактите след известно време и се налага да преустановят или поне да разредят тренировките. Още повече, че това може да се отрази върху комфорта при изпълнение и на други упражнения за горна част на тялото, и да доведе до отказ от трениране въобще.

Проблемът е, че когато се набираме на лост, независимо от хвата, китките ни инстинктивно се опитват да се завъртят, за да отнемат от напрежението върху лактите, но не могат да го направят. Особено голям е този стрес при набирането с подхват (супиниран хват), защото при него лакътната става се намира в биомеханично неизгодна позиция още от самото начало на движението.

Fitness SuperstoreАко страдате от подобно неразположение, независимо от честотата, с която се набирате, най-доброто решение би било да започнете да правите упражнението на гимнастически халки, които позволяват свободна ротация на китките. И понеже си даваме сметка, че не всеки има достъп до подобен аксесоар, ще ви предложим проста и нескъпа негова алтернатива. Единственото, от което се нуждаете, е:

  • Две парчета ПВЦ тръба с диаметър до 30 мм (3/4-1 цол) и дължина 15 см (за дръжки)
  • Две парчета тънко алпинистко въже с дължина около 75 см

Промушвате въжетата през "дръжките" и ви остава единствено да намерите подходящо място, където да завържете двете си нови импровизирани халки (напр. лоста за набиране вкъщи). В случай, че подобно решение ви се струва недопустимо, поне се постарайте да си осигурите условия за набиране с неутрален хват (с длани, сочещи една към друга), който е най-малко стресиращият от "фиксираните" хватове.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май