С дъх на канела

И здраве
С дъх на канела

Обожаваме романтичния аромат на канела. Можем да го усетим на километър и половина разстояние. Не е случайно, че той изцяло е изпълнил малкия ни дом и едва ли ще го напусне скоро.

Но нежната подправка не е само ароматна глезотия. Редица изследвания непрекъснато напомнят за многобройните й лечебни свойства.

На първо място, сладураната е добре известна със своето силно антиоксидантно действие. Смята се за страхотно оръжие срещу редица сърдечносъдови заболявания. В същото време, дори лъжица от нея предпазва от опасна флуктуация на кръвната захар и за това тя често се препоръчва на диабетици. В комбинация с мед пък е убиец-средство срещу остра и дълбока кашлица.

От друга страна, ароматът й действа хипер събуждащо, уверили сме се сами. Ако често заспивате по средата на деня, това е решението и на вашия проблем. Току-виж творческото ви вдъхновение потече като река :)

Но най-важното: Канелата лесно може да се комбинира с почти всяка ваша кулинарна идея и да направи храната ви значително по-вкусна и здравословна.

На пазара ще я намерите както на прах, така и на пръчици. Вторите имат значително по-голям срок на годност – около година, за разлика от първия вариант, който издържа при добро съхранение средно около шест месеца.

Как все пак да инкорпорирате това вълшебство в дневното си меню?

Сутрин добавяйте от половин до една и половина чаена лъжица в топлата си овесена каша или в студена зърнена закуска. Слагайте по малко и в тестото за палачинки.

Поръсвайте сладките картофи с него или печените си моркови. А ябълковият чипс просто ще стане невероятен, ако го уважите с въпросната подправка.

Канела в кафето – чудесна идея! Нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май