Адски вкусен. Събуждащо ароматен. Отличник по хранителни показатели. Това са първите три неща, които веднага бихме си помислили за мистър Ананас. Признаваме си, че тропическият плод е едно от любимите ни изкушения. Можем да го консумираме всеки ден. Но нека ви разкажем нещо повече за този симпатичен господин, а?
За негова родина се смята Южна Америка, а заради многобройните си хранителни достойнства бързо започва да се отглежда и в редица други региони с тропически климат. Пренесен е в Европа през 15-ти век.
О, да! Европейците много го харесали. Ананасът им приличал на огромна шишарка - точно така го наричали. За съжаление, рядко можели да го слагат на трапезата си, поради твърде високата му цена.
Иначе, оригиналното му име идва от тупийския термин "nanas", който в буквален превод означава "отличен плод". И е такъв, няма майтап.
inm.comДа започнем от там, че е витаминозен от кората до вътрешността си. Страшно добър източник е на витамин C, на много от витамините на група B и на бета-каротин.
Също така, в него може да откриете микс от ценни минерали. В Голямата ароматна шишарка най-силно е присъствието на калия, следван от магнезия, калция и фосфорa.
Днешният герой съдържа доволно количество вода, което го прави незаменим помощник в хидратирането и в освежаването през горещите летни дни.
Богат е на органични киселини, между които ще споменем само лимоновата, че е с най-кратко название :)
Бонусът е, че съдържа бромелин – протеолитичен ензим, който спомага за разграждането и усвояването на белтъците в тялото. Смята се, че същият съдейства за по-бързото възстановяване на мускулите след интензивно трениране. Ето защо ананасът е любима храна на спортуващите и като цяло - на физически активните хора.
Не на последно място: разбойникът никак не е калоричен – в 100 грама продукт има само около 50 калории. Проблемът е, че и днес цената му е доста висока. Но пък си заслужава всеки лев :)
Е, нека ви попитаме: вие обичате ли го и колко често присъства в менюто ви?
Добави коментар
Смятам също така че е афродизиак.
Харесвами тази статия и ако успея да се запозная с автора г-ца Динева бих й направил салата с ананас по японски. ;-)