Независимо какво отношение имате към храненето, със сигурност сте попадали поне на един от онези готови "десерти", които се предлагат по магазините и носят обещания за здравословна, но "диетична" енергия навсякъде и по всяко време. Доста ми е трудно да установя как една енергия може да бъде диетична и какво се разбира под "диетично" в България по принцип, но поне известно понятие от здравословност си имам. За съжаление, нито един от тези пакетирани продукти не може да мине за здравословен и е престъпно да бъде маркетиран като такъв. А кой беше виновният в оная история с баницата, че все не мога да запомня?
Това, което можем да направим ние като отговорни към здравето си консуматори, е да потърсим малко по-добри алтернативи на масово достъпните псевдохрани. А всяко подобно търсене започва около домашното огнище или както е в нашия съвременен случай – около електрическата фурна.
Няма да претендирам, че описаната тук рецепта е супер здравословна и ако не ви направи безсмъртни, то поне ще ви осигури място в рая. Просто ще кажа, че резултатът от нея е доста вкусен и траен продукт, който е подходящ източник на енергия при по-дълги преходи в планината, например.
Необходимите за неговата реализация продукти са:
- 
    
250 гр. сурови бадеми
 - 
    
150 гр. сурово кашу
 - 
    
150 гр. стафиди
 - 
    
100 гр. сурово тиквено семе
 - 
    
1/2 чаша кокосови стърготини
 - 
    
1/4 чаша сурово слънчогледово семе
 - 
    
1/4 чаша суров сусам
 - 
    
половин чаша мед
 - 
    
5 белтъка
 - 
    
100-150 гр. масло
 - 
    
1 чаена лъжичка канела
 - 
    
1/2 чаена лъжичка сол
 
Необходим хардуер:
- 
    
Блендер или кафемелачка
 
Начин на приготвяне:
  
inm.comС помощта на мелещото устройство смелете на брашно бадемите, кашуто, половината тиквено семе и половината кокосови
  стърготини. Изсипете резултата в дълбока купа и към него прибавете всички останали семена, стафидите, канелата и солта. Докато разбивате белтъците на сняг, оставете меда и маслото да се разтопят на
  слаб огън. Всичко това също отива в купата и бива размесено с останалите съставки с деликатни, но решителни движения. 
В крайна сметка би трябвало да разполагате с лепкава топка, която не се разпада с твърде голяма готовност. Същата следва да бъде равномерно разстлана върху намаслена хартия за печене в подходяща тава.
Тавата, от своя страна, отива в загрята до 200º С фурна и стои там, докато повърхността на съдържанието й се позлати. Изваждате я с нужното внимание и предпазни средства.
От вас зависи колко големи ще бъдат вашите "десертчета", но най-добре е да ги разрежете, докато са още топли. Тогава сместа е още лепкава и това позволява да я слепите в случай на нерегламентирано разтрошаване.
Семпла история. Ако ви липсва лъскавата опаковка, можете да завиете всяко десертче поотделно в станиол.
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар