Планинската недиета

За корави туристи!
Планинската недиета

Началото на септември ни сварва в особено развълнувано състояние, тъй като предстоят национални празници, които, освен че бележат два много важни момента от историята на България, са придружени от доволен брой почивни дни. Вярваме, че не е необходимо да обясняваме точно на вас кое е хубавото на почивните дни и как най-добре да ги оползотворите.

Но ако току-що сте се отказали да санирате и морето тази година по някакъв странен начин ви е дошло в повече, ще отбележим, че точно септември е изключително подходящ за планинарстване. Горещото лято е имало достатъчно дълго време, за да разтопи снеговете дори и по най-високите планински части, а на всичкото отгоре синоптиците обещаха да пуснат най-добрите климатични условия за туризъм.

И като заговорихме за туризъм, няма как да пропуснем една от най-важните части в подготовката на ентусиазирания планинар, а именно – храната. Ако трябва да изведем нещо като правило №1 за храненето по време на преход, то би звучало горе-долу така: "На планината й е през билото за вашата диета!". Независимо от това колко много ви се иска да се избавите от последствията от разгулното лято, в момента, в който поставите крак на склона, трябва да сте готови да правите компромиси.

Ако току-що сте прочели казаното дотук като "Марш да натъпчете раницата с торта!", по-добре се върнете и го прочетете отново. Важно е да подчертаем, че под планинарстване нямаме предвид еднодневни излети до Черни връх с преобладаващо возене и търкаляне по полянки. Под планинарстване по-скоро разбираме всеки преход с продължителност над 24 часа и 5+ часа ходене дневно. Именно това са условията, които поставят диетата на заден план и изискват от вас да погледнете на храненето по по-практичен начин. А практичност в нашия случай означава "максимален брой качествени и трайни калории в минимален обем и тегло". В този смисъл, едни от доказалите се храни по време на поход са:

Вода, вода и вода!

Мазнини:

Масло (още по-добре гхи)

Твърдо сварени яйца (за преходи до 3 дни – с черупките и опаковани в алуминиево фолио)

Сусамов тахан

Ядки (лешници, бадеми, кашу, орехи – по възможност сурови, изкиснати и изсушени)

Консервиран черен дроб от треска (калоричен и изключително богат на витамини А и D)

Белтъчини:

Сушени меса (пастърма, луканка, сушеница и др. под.)

Сухо сирене и/или кашкавал

Консервирана риба тон

Въглехидрати:

Мед

Сушени плодове (стафиди, кайсии, смокини, фурми, и др. под.)

Сухари

И за да не ви оставяме единствено с продукти в насипно състояние, ще ви подарим една много вкусна рецепта за нещо, което за по-изтънчено ще наречем "Планински мазньоч":

На слаб огън се разтапя масло (още по-добре гхи) и в него се цопват подправки по личен избор. С отличен резултат е изпробвана комбинацията пресован чесън, чубрица и съвсем малко кимион. Оставят се подправките да си пуснат аромата за 3-5 минути, като тук не говорим за пържене, тъй като огънят е съвсем слаб.

След това в маслото се разбърква настъргано сухо сирене, като съотношението масло/сирене е горе-долу 1/1.5. Цялата смес се изсипва в избран от вас преносим съд (буркан, кутия) и се оставя да изстине добре преди да се затвори. Ако си падате по по-нестандартните вкусови съчетания, бихте могли да пропуснете подправките и да добавите стафиди. Консумира се директно с лъжица или се маже върху яйца, сухари и т.н.

Желаем ви спорно катерене и добър апетит!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 03.09.2011 | 13:24
    Отговор на коментар #1 от : О-о, фестивалната меденка е твърде секретна формула, за да бъде издадена на този етап. И освен това наистина е скандална! :D
  • 1
    от Не е посочен | 03.09.2011 | 13:17
    Трябва да представите и фестивалния мазньоч, въпреки че той е откровено екстравагантен

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април