Домашен сусамов тахан

Рецепта за един елексир на удоволствието
Домашен сусамов тахан

От две сутрини ми се случва да се събуждам с мисълта за... тахан. Повярвайте - когато знам, че в кухнята ме очаква една купа с тази наситена гъста течност, скачам от леглото без никаква аларма. Външният вид на тахана не е точно съблазнителен, но пък опитате ли го – олеле – той в плътната си прегръдка навеки ще ви оплете. А какво толкова особено имало покрай него... ами... сусамът дава криле, хаха!

Готови за омазване с тахан!

Необходими продукти:

600 гр суров небелен сусам (бял или черен – от първия сместа ще стане светла, от втория – тъмно кафеникава)
50-60 мл сусамово масло (или зехтин)
щипка морска сол (по желание)

Начин на приготвяне:

Изсипете сусама в блендер, като към него прибавите и част от сусамовото олио. Ако не разполагате с такова, можете да го замените със студено пресован зехтин, но имайте предвид, че той може да придаде леко маслинен аромат на сместа (което не е задължително лошо). Включете блендера на максимални обороти и започнете да мелите. Добра идея е да правите кратки паузи на всеки трийсетина секунди, за да не прегреете сместа. Все пак искате съставките да останат в суров вид. Такива паузи така или иначе са неизбежни, тъй като в даден момент съдържанието ще стане твърде лепкаво и периодично ще трябва да го обирате от стените на блендера и да доливате мазнина.

Приготовлението не е трудно. Единственото, което ви трябва, е малко повече търпение и съобразителност. Ако ви се стори, че сместа става прекалено гъста, бихте могли да добавите допълнително мазнина или вода, но внимавайте да не прекалите. В момента, в който разполагате с хомогенна каша, мисията ви е изпълнена. Вече готовия тахан може да съхраните за дълго време в хладилник.

Това малко кулинарно чудо може да бъде успешно комбинирано с мед, ако решите да го намажете върху филия хляб, бисквити и пр. Но най-вече ви съветваме да го съчетаете с месо и зеленчуци или пък да го използвате за направата на чуден хумус.

Дерзайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май