Нека хвърлим светлина върху йога

С полезното четиво на прочутия учител Б.К.С Айенгар
Нека хвърлим светлина върху йога
inm

Да ви кажа честно, да се пише за йога изобщо не е лесна работа. Никак даже. Нужно е да си много на "ти" с практиката, за да можеш да я обясниш разбираемо, на прост език. Има и друг проблем: днес съществуват хиляди нейни разновидности, както и един милион вариации на различните техники. Така да се каже, древната индийска система се намира в непрекъснат прогрес и развитие, което още повече затруднява представянето ѝ на широка публика.

Затова искрено се радвам на онези, които събират смелост да пишат по темата. Нещо повече – които пишат за нея добре, с разбиране.

Един от тях е популярният в цял свят учител Б.К.С Айенгар. Същият е роден в Индия и е на 93 години. Създател е на айенгар йога – може би най-известната разновидност на хатха.

Мъжът започва да практикува още като младеж, за да се справи с болнавостта и да укрепи крехкото си здраве. В началото обръща внимание само на физическия аспект на йога, а после осъзнава, че духовният ѝ аспект е също толкова вълнуващ. Даже повече.

Решава да се задълбочи в обучението си и, след години на усилена работа, става преподавател, а името му се прославя в цял свят.

Това, което прави Айенгар толкова популярен, е неговата земност. Той не обича да "рекламира" своята духовност наляво-надясно, а хората, които го познават, твърдят, че има страхотно чувство за хумор и весел нрав.

На 93-годишна възраст, учителят продължава да практикува и да изпълнява сложни пози. Освен това е автор на няколко книги, а именно на една от тях държа да ви обърна внимание сега. И нейното заглавие е...

Светлина върху йога

Четивото е публикувано още през далечната 1966-та, а впоследствие е преведено на няколко езика, включително и на български. Самият Айенгар споделя в предговора към книгата, че доста време е събирал кураж, за да седне да пише.

Но подкрепен от приятели и познати, все пак се решава да го направи. Резултатът е наистина добър - не е случайно, че наричат труда му "илюстрована библия на йога".

В първите няколко страници на книгата си учителят представя идеологията на практиката в един доста синтезиран и спретнат вариант. Безспорно най-голямото достойнство на творбата обаче е, че съдържа 600 уникални снимки :) Същите илюстрират добре техниката на изпълнение на цели 200 асани, 16 пранаяма и бандхи техники*.

Демонстратор на позите е самият индиец, като упражненията нарочно са снимани от няколко различни ъгъла. Айенгар споделя, че му се е наложило да реализира фотосесията два пъти, докато резултатът го удовлетвори напълно.

8b4b4161-5ed9-9280-fb8c-b2e01a0f133fИзток-ЗападВсяка асана върви с подробно обяснение на процеса по осъществяването ѝ и е категоризирана по степен на трудност. Особено полезно е и това, че учителят съобщава какви рискове крият някои от техниките и подчертава, че те трябва да се изпълняват след усвояване на необходим набор от умения.

Твърди се, че Светлина върху йога би могла да се ползва като ръководство за самостоятелно обучение. Ако питате мен обаче, по-добре първо добийте някакъв опит в практиката и после пробвайте сами, защото така ще понижите риска от контузии. И не само – преподавателят по йога е важен. Той може да ви вдъхновява и да ви мотивира, което също не е малко.

За съжаление, преводът на книгата не е перфектен (особено по отношение на термините, свързани с човешката анатомия). Но, като цяло, описанията на упражненията са сравнително разбираеми. 

В края на творбата си Айенгар предлага на читателите конкретни комплекси за напредване в заниманията по йога, както и разнообразни програми от асани за лечение на различни здравословни проблеми.

Бонусът: кратък речник с някои от основните термини на санскрит, които е хубаво да се знаят за по-добро вникване в концепцията на системата.

В заключение, ще кажа само, че ако се занимавате с древната индийска практика, би било добре да имате на рафта Светлина върху йога. Ей така – за сверяване на часовника, както се казва. 

*Различни упражнения, при които определени части на тялото се свиват и контролират, с цел блокиране на енергията в тялото и възпрепятстване на нейното "изтичане" 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април