Задръжте дъха сега!

За да дишате дълбоко след това...
Задръжте дъха сега!

Най-важното

Ако сте начинаещи в йога, би било добре първо да придобиете опит в по-лесните дихателни техники и след това да пристъпите към практиката със задържане на дъха. В началото просто наблюдавайте дишането си, например. 

Ако сте забравили, че правилното дишане е важно, време е отново да ви го напомним. За тази цел ви предлагаме още една йога техника, с която да овладеете бавното, дълбоко и успокояващо дишане. Ако често ви се струва, че не ви достига въздух или че не използвате максималния капацитет на белия си дроб, опитайте я – може и да ви бъде от полза както в спорта, така и по време на почивка.

И тъй, намерете си местенце, на което да поседнете удобно, с изправен гръб. Първоначално започнете да дишате по начина, по който правите това всеки ден. Съсредоточете се върху дъха си и се опитайте да поизчистите главата си от мислите. След известно време ще усетите как дишането ви постепенно се забавя и става по-дълбоко.

Следващата стъпка е да поемете дъх и да издишате дълбоко няколко пъти през носа. Когато приключите с това, вдишайте дълбоко през носа и издишайте струята през устата, докато в дробовете ви не остане никакъв кислород. След като издишате, задръжте без да дишате за няколко мига. Това не трябва да ви причинява дискомфорт – в противен случай отново си поемете дъх.

А сега вдишайте дълбоко през носа, докато белите ви дробове не се напълнят с въздух. После задръжте дъха си колкото можете по-дълго, но без да се измъчвате излишно. След това издишайте бавно и контролирано през устата.

Повторете няколко пъти вдишването и издишането със задържане. Най-накрая се отдайте на дълбока почивка в поза мъртвец.

С времето интервалите, през които съумявате да задържате дъха си, ще се увеличават. Успоредно с това, ще ставате все по-добри в изкуството на правилното дишане. Не се съмнявайте, че ще бъдем ваши спътници в този процес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май