6 болки, които не трябва да пренебрегвате

6 болки, които не трябва да пренебрегвате

Най-важното

Сигурно често ви се е случвало да ви боли нещо, но да го пренебрегнете, като го счетете за маловажно. Или пък си избирате диагноза и сами решавате да си помогнете или да изчакате просто времето да го излекува. Но ето 7 неща, които не трябва да пренебрегвате, а веднага трябва да се обърнете към доктор.

Остра болка в лявото рамо. Това може да не е просто схващане или болка, породена от удар. Това може да е сърдечен удар. Около 30% от хората, които получават сърдечен удар не усещат болка в гърдите, а тя се пренася в лявото рамо. Как можете да различите дали болката е мускулна или породена от сърдечен удар? Мускулната болка е тъпа и не усещате пробождане, докато болката, породена от сърдечен удар е остра, все едно сте прободени.

Болка в главата все едно е гръм. Всеки от нас е чувствал мигрена - някои по-силна, други по слаба. Но ако болката е силна и рязка, все едно ви е ударил гръм, обадете се на бърза помощ защото това може да е мозъчен аневризъм. Мозъчният аневризъм се причинява при вътрешен кръвоизлив в мозъка, когато някоя от артериите се спука. Тогава можете да бъдете спасени само след операция и премахване на слабото място, от където е изпусната кръвта, но ако не се свържете веднага с лекари, няма да имате този късмет. Ако вземете аспирин, ще забързате процеса на кръвоизлива.

Тъпа болка в долната част на стомаха. Болката обикновено започва долу в центъра на стомаха и постепенно се премества на дясно. Това не е обикновено хранително натравяне или просто да ви е тежко, а е апендицит. Ако почувствате така болка, не вземайте хапче за стомах, а се свържете веднага с лекар, защото може да се стигне до неприятна инфекция.

Зъбобол, който ви събужда сутрин. Това се случва, когато през нощта, докато спите, си скърцате зъбите. Тогава емайлът им се разрушава и нервите ви сигнализират, че зъбите са увредени. Това не е обикновена болка от кариес, а е опасно, защото нарушава цялостта на зъбите. Трябва да се свържете със зъболекар, който да ви обвие зъбите в предпазен слой.

Болка в гърба и температура. Това може да не е обикновена настинка, която ще отшуми след 2-3 дена почивка и пиенето на чай и витамин Ц. Ако само тези 2 симптома са на лице, без кашлица, хрема или отпадналост, това се дължи на инфекция в бъбреците. При тази ситуация е важно да се реагира веднага и бъбреците да започнат да се лекуват, защото в противен случай може да се стигне до усложнения.

Често схващане на прасеца. Ако не тренирате, а прасеца ви се схваща постоянно, това не е в следствие от претоварване. Причинител за това са тромбозите. Мястото също е топло и усещате болка, когато го пипнете. Това се дължи на запушване на вената, която отвежда кръвта. Не подценявайте това, защото ако тези тромбози увеличат размера си и тръгне с кръвта и заседне в някой орган ще е необходима сложна операция.

Вижте още: 7-те тайни на дългия живот.

Вижте още: 10 правила на здравословния живот.

Вижте още: Смехът подпомага работата на мозъка.

Вижте още: Ходенето развива креативността.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

ключови думи:
болка здраве опасности

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април