Главоболието ви може би се крие другаде...

Една саморазтяжка за врат, която върши чудеса
Главоболието ви може би се крие другаде...

Когато ни скове главоболие, често се фокусираме върху непосредствените симптоми и дори не се замисляме, че причинителят може да се намира извън главата... или малко по-надолу от нея.

Шийната (цервикална) част на гръбначния стълб е съставена от 7 прешлена (С1 – С7), между които излизат 8 нерва. Последните инервират различни части от главата, врата, раменете, ръцете и дланите. Някои от тях (С3 – С1) се намират в общи снопове с нерви, излизащи от черепа. Тази особеност може да ни изиграе лоша шега, тъй като мозъкът може да е умен, но много често не може да разграничи точното местонахождение на болка, произхождаща от шията, и я припознава като главоболие.

Неприятното е, че такива поводи в нашето ежедневие въобще не липсват – като се започне от начина, по който превиваме гръб пред компютъра по цял ден, мине се през позата, в която работим с мобилния си телефон, и се приключи с положението на на тялото по време на сън.

Главоболието, произлизащо от врата, в медицината се нарича цервикогенно и може да обхване челото, слепоочията, очите, ушите или долната част на тила. Характерно за него е, че се влошава при движение в шията или продължително фиксиране в неподвижно положение. С други думи – трудно е да се разпознае, но пък за сметка на това може да бъде адресирано чрез разтягане.

Когато чуят разтягане за врат, повечето хора не са сигурни какво се има предвид и това може да бъде проблем. Дори и специалисти, които се занимават с физическо възпитание, често тълкуват този стречинг като движение в долната част на врата (С7-С4) – нещо, в което по подразбиране сме (пре)достатъчно мобилни и е лесно постижимо. Обикновено зоната на дефицит е в горната шийна част (С3 – С1), която споменахме в началото на текста. Тя, на всичкото отгоре е и по-трудна за мобилизация. Целта на днешната статия е да ви даде информация как да преодолеете тази трудност.1006591Красимира Динева/FitWell.bg

Изглежда, сякаш човекът на снимката се опитва да се самоудуши, но това е само привидно. Позицията и формата на лявата ръка е такава, че да осигури опора на главата, без да затруднява дишането. Палецът и показалецът подпират челюстта по целия й контур, докато ръбът на дланта почива върху горната част на гърдите (ключиците).1006592Красимира Динева/FitWell.bg

Дясната ръка е поставена в шепа на тила и оказва натиск в посока нагоре (представете си удължаване на шията) и леко напред. Това положение се задържа в продължение на 20 секунди, като през това време дишането е равномерно, дълбоко и спокойно. Следва кратка пауза и още две серии от по 20 секунди стречинг. Накрая бихте могли да затвърдите неутралното положение на шията с 20 секунди престой в ето тази поза.

Разбира се, това разтягане не е панацея и може да не проработи при вас, ако главоболието ви е от различен характер. Също така, чувствайте се свободни да го опитате дори и да нямате главоболие, защото може да се окаже, че сте страдали от несъзнателен дискомфорт, който да облекчите с негова помощ.

Оставяме ви да експериментирате с един важен съвет – ако изпитвате дори и най-малък признак на болка, преустановете стречинга. И не пропускайте да споделите впечатленията си с нас на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Вижте още:

Мобилно прегърбени

Превивате ли гръб в офиса?

За всяко сядане - разтягане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април