Мобилно прегърбени

Смартфонът ви не тежи толкова, изправете се!
Мобилно прегърбени

С първия си мобилен телефон се сдобих преди повече от 10 години и оттогава насам винаги имам в джоба си поне една такава машинка, която изисква от мен да й обръщам непрекъснато внимание. Малко е като с тамагочитата, но тъжното е, че ми става все по-трудно да си представя живота без нея. При това аз съм от хората, които могат да си позволят да я забравят вкъщи в извънработно време или направо да я изключат. Изцяло друг въпрос е, че има много мъже, които са ненужно обсебени от смартфоните си и изпитват почти физическа необходимост да ги обарват през 30 секунди.

Ето как палецът, от пръст, помагащ ни да хващаме разни сечива, все повече се превръща в пособие, с което комуникираме и се забавляваме. И това не е просто някакво си мое съждение. В интернет зачестява появата на "диагнози" като "Blackberry thumb” и "Gamer's thumb”. Това са състояния, при които има увреждане на палците вследствие на многократно повтаряемия им контакт с повърхността на клавиатура, дисплей, джойстик или друго, което ни помага да си общуваме по-пълноценно с техниката. Изразява се в болезнено подуване, резултат от акумулирането на множество микротравми. Обикновено преминава бързо, но за целта трябва почивка.

Сега обаче бих искал да ви обърна внимание на един синдром, който си няма наименование, но може да бъде много по-страшен от кратковременното увреждане на палците. Това е позата, в която стандартно боравим с мобилните си устройства.937140Боян Кърпачев/FitWell.bg

Разпознахте ли се? А намирате ли нещо нередно в тази снимка? Защото, според мен, във всеки смартфон трябва да има фабрично инсталирано приложение, което да ви крещи, когато изкривите врата си по този начин. Много се говори за правилна стойка и за ергономия, но дойде ли време да напишем SMS, все едно никога нищо не е било казвано. Точно вчера ми се наложи да пиша едно съобщение и хората, които седяха срещу мен на масата, решиха, че се опитвам да ги снимам. Просто, защото бях заел една доста непривична поза, която в хорското съзнание не се асоциира с друго, освен с правенето на снимки.937139Боян Кърпачев/FitWell.bg

Това, което се опитвам да ви кажа с тези два кадъра, е твърде просто – следващия път, когато посегнете на мобилния си телефон и имате намерение да вперите поглед в него, нека това да стане на нивото на очите, а не в скута или около пъпа ви. Не знам колко време прекарвате в компанията на любимата си джаджа, но независимо от всичко – недейте да го правите в подобна "счупена" поза, защото рискувате някой ден да не можете да излезете от нея.

Хайде сега изпробвайте наученото и навигирайте през телефона си до https://www.facebook.com/FitWell.bg и си отъркайте палеца в бутона Like. Гарантирам ви, че нищо няма да му стане от веднъж. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април