Постигането на баланс на нивото на кръвната
захар е единствения начин да водите качествен начин на живот, в който няма страдание и неудобство. Хората страдащи от диабет
тип 1 или 2, както и тези с инсулинова резистентност трябва непрекъснато да се съобразяват какво, кога и как се хранят, за да се чувстват добре.
Поддържането на високи нива на кръвната захар има унищожителни последствия за тялото, тъй като вреди на органите, кръвоносните съдове, нервите и сексуалния живот. Пораженията са толкова сериозни,
че за човек е трудно да води нормален начин на живот.
Контролът на кръвната захар ще ви гарантира отлично самочувствие, възможност за постигане на добро здравословно състояние и шанс да живеете максимално нормално.
Редица специалисти, които се занимават със здравословно хранене препоръчват различни диети за справяне с повишената кръвна захар в организма.
Съществуват достатъчно храни, които действат като натурален балансьор при ежедневния им прием.
Преди време ви представихме първите 5 суперхрани, които дават наистина доказани отлични резултати върху снижаването на захарта в кръвта, които можете да откриете
ТУК. Сега ви предлагаме следващите 5 храни, с които можете наистина да постигнете повече от отлични резултати.
1. Подправките
Thinkstock/Guliver
Според проведено проучване публикувано в Medicinal Food, храните съдържащи смес от различни подправки подобряват метаболизма, благодарение на което се намаляват нивата на кръвната захар и
триглицеридите в кръвта.
Учените стигнали до извод, че семената от сминдух
и
куркума действат за намаляване на захарта в кръвта. Към тях изследователите добавят и още семена от
кимион,
джинджифил, горчица, листа от къри и кориандър.
Благодарение на проучването, учените се надявам, че тези естествени източници на здраве ще помогнат на много хора да се справят по натурален начин с овладяване на високите нива на кръвната
захар.
2. Зехтин
Зехтинът
е богат на същите мононенаситени мазнини, които притежава и
авокадото, които предотвратяват натрупването на мазнини в областта на корема, но също така и инсулиновата резистентност. Зехтинът също така стимулира отделянето на подтискащия апетита хормон
лептин.
3. Яйца
Thinkstock/Guliver
Според изследване публикувано през 2008 година в списанието International Journal of Obesity found става ясно, че на хора страдащи от наднормено тегло, които всяка сутрин получавали за закуска по 2
яйца загубили 65% повече мазнини, от тези които имали същата като състав закуска, но без яйцата.
Специалистите смятат, че това се дължи на факта, че с
яйцата може да се контролира глада и значително да се намали синдрома на завишен апетит след хранене. Благодарение на яйцата се предотвратяват също така големите колебания в глюкозата и нивата
на инсулина.
Освен това учените стигнали до извода, че хората, които ядат
яйца за закуска, приемат значително по-малко калории през следващите 36 часа.
4. Ябълков оцет
Thinkstock/Guliver
Отдавна е установено, че
ябълковия оцет намалява чувствително нивата на кръвната захар, като същевременно с това контролира инсулина, което води до повишаване усещането за ситост след хранене с бързи
въглехидрати.
Според проведено проучване на Arizona State University хората, които са употребявали оцет по време на хранене се радват на по-добри кръвни профили, от колкото тези, които не използват.
Оцетът като натурално средство за понижаване на нивата на кръвната захар е особено подходящ за хората страдащи от
инсулинова резистентност и учените са установили изключително бързи резултати при тях.
Единствено специалистите съветват да използвате натурален ябълков оцет, а не балсамико!
5. Череши
Черешите са истински балансьор на кръвната захар благодарение на съдържащите се в тях антоцианини. Изключително подходящи за употреба от хора страдащи от диабет и инсулинова резистентност,
въпреки сладкия си вкус.
Според публикувано изследване в Journal of Agricultural е установено, че антоцианините биха могли да намалят производството на инсулин с 50%. Благодарение именно на тях можете да се предпазите и от
сърдечно-съдови
заболявани и рак.
Добави коментар