Популярните диети: 90-дневен режим

Разделяй храните и владей килограмите?
Популярните диети: 90-дневен режим

Добре! Днес вече поставяме официалния край на Голямото празнуване, съпътствано от Дългото мързелуване, Великото преяждане и Безкрайното алкохолно опиянение :) И не се сещаме за по-удачен момент, в който да си говорим за... диети :))) Започваме с:

90-дневна диета

Тя е източноевропейски патент и е много популярна в тази част от континента. Появява се за първи път през 2004-та, когато словенките Бреда Хробат и Мойца Поляншек я описват в едноименна книга, издадена и у нас.

Двете дами нямат медицинско или друго профилирано образование, но обединяват няколко принципа на хранене, за да достигнат до крайния вариант на схемата си. Тя е базирана на разделното консумиране на продукти (което вече сме споменавали тук). Освен това разграничават денонощието на цикли, подобно привържениците на цикличното хранене, за което скоро ще ви информираме в детайли.

Основната идея на 90-дневния режим е, че всеки ден се приема само един вид храна, което улеснява преработването й и не натоварва допълнително тялото.

inm.comТака диетата започва с белтъчен ден, в който се консумират месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Следват 24 часа на нишестените храни, предимно варива и бобови растения - ориз, зрял и зелен боб, грах, леща, но и царевица и картофи и др. Третият ден е посветен на въглехидратите – всякакви тестени изделия, включително със съдържание на захар (сладкиши, дори шоколад или сладолед в малки количества), паста, пици и т.н. Последният ден разрешава само и единствено плодове – сурови или от слабо подсладени компоти, както и прясно изцедени сокове. След това цикълът се повтаря отново и така - 3 месеца.

От своя страна, всяко денонощие е разделено на 3 хранителни периода: от 4.00 до 12.00 ч. е времето за очистване на тялото. Тогава могат да се приемат само плодове и прясно изцедени сокове на всеки 2 часа. Следва периодът на хранене – от 12.00 до 20.00 ч., по време на който се приемат основните хранителни вещества. В белтъчния ден това става чрез 2 хранения на всеки 4 часа, а в останалите 3 дни – чрез 3 хранения на 2-3 часа. В последния отрязък от денонощието – от 20.00 до 4.00 не се консумира нищо повече. Тогава тялото усвоява вече изяденото и има нужда от покой.

Допълнителни правила:

  • Диетата се спазва точно 90 дни. След края им е задължително да се направи пауза със същото времетраене, след което ограничителният период може да се повтори.

  • Всеки 29-ти ден е течен – пие се само вода. В случай, че не можете да издържите, добавете 1-2 приема на малки количества плодове.

  • Закуската винаги се състои от плодове, дори и в протеинов ден (... колкото и да е противоречиво това).

  • Плодовете не се смесват – едно хранене трябва да включва само един вид от тях и това важи винаги, без изключение.

  • Фрешовете също трябва да се приготвят само от един вид плодове и се считат за цяло хранене.

  • Режимът залага на малки порции – в оригиналния си вид той предполага конкретни количества храна, като обикновено вечерята е половината от обяда.

  • Забранена е консумацията на алкохолни и газирани напитки, както и добавянето на захар в кафето и чая.

  • Основно правило е нищо да не се пържи или задушава – зеленчуците и варивата се варят или се приготвят на пара, могат и да се пекат, но почти без мазнина.

  • Според авторките на хранителната схема, спортуването е задължително по принцип, не само по време на диетата.

Нашият коментар:

Този режим е приемлив, тъй като предполага въвеждането на конкретни правила в храненето. От своя страна, дисциплинираният прием на храни винаги има резултат, но той не е особено дълготраен.

От биологична гледна точка, човешкият организъм е устроен да приема различни нутриенти наведнъж, като например белтъчини и въглехидрати, и това не затормозява и не нарушава усвояването им. Т.е., разделното хранене не може да разчита на био-химични доводи в своя полза и това прави суперлативите по негов адрес, меко казано, безпочвени.

inm.comЕдин от големите недостатъци на 90-дневния му вариант е... липсата на баланс. Приемът на белтъчини веднъж на 4 дни, както и калций с естествен произход, могат да доведат до сериозен дефицит на определени полезни вещества в организма (витамини от В групата, калций, желязо, важни аминокиселини и др.). В същото време, недостатъчното количество протеин може да предизвика загуба на част от мускулната маса, особено при по-сериозна физическа активност. Мазнините също не присъстват в менюто, а ако ги има, са в минимални количества.

Авторките на диетата обещават загуба на тегло в рамките на 15-25 килограма за целия период, което често се постига като резултат. Съгласете се - ако карате на плодове, зеленчуци и, отвреме-навреме, на малко въглехидрати и още по-малко белтъчини, и вие ще се стопите.

За съжаление, при такава рязка загуба на килограми, може да платите висока цена, най-вече със здравето си. За това, преди да започнете подобен хранителен експеримент, най-добре се консултирайте със специалист.

Оценка: 3/10

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 5
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 5
    от Не е посочен | 01.06.2012 | 21:27
    С приятелят ми сме на тази диета вече от 1 месец. Той е свалил 7 килограма,а аз 3, като това са килограми махнати без гладуване и без голямо физическо натоварване, което означава, че ако се движим повече - ще свалим повече. Лично аз се чувствам много добре, но на него му е малко трудно в деня само на плодове. Ние не спазваме часове на хранене, както и ограничения в количеството храна (условието, че вечерята, трябва да е наполовина от обяда). Това означава, че тези, които стриктно спазват режима на хранене ще могат да свалят повече, отколкото ние. Лично аз хапнах в деня за вода, защото съм с ниско кръвно и по едно време усетих, че ми прилошава и освен това бях в един определен период от месеца :) което мисля, че също оказа влияние на тонуса ми и затова прегреших.
  • 4
    от Не е посочен | 07.01.2012 | 17:39
    Познавам няколко човека,които спазваха диетата и свалиха доста килограми,но после си възвърнаха загубеното за отрицателно време.Според мен диетата е много лека и не би трябвало да се приема като такава ,а по скоро като начин на хранене,за да има ефект.Резултатите от нея могат да се задържат без проблем,ако се запазят придобитите навици като часовете за прием на храна например,двигателна активност и прием на достатъчно вода.Много хора забравят да пият вода и чакат да почувстват жажда за да го направят,а това означава,че тялото вече се е дехидратирало.
  • 3
    от Не е посочен | 05.01.2012 | 11:09
    Отговор на коментар #2 от : Госпожо Нешева, възрастта не е условие в случая - няма значение на колко години сте. Въпросът е дали сте здрава. Точно за това е добре всеки да се посъветва със специалист, преди да промени драстично някой аспект от живота си :) Поздрави!
  • 2
    от Не е посочен | 05.01.2012 | 03:58
    Аз съм на 65 г., но имам достадъчно болести/които са § 22, за да не се включа в диетата. Имам подагра - не трябва да ям варива. Имам диабет - не е разрешено въглехидрати. Така, че се уточнете до каква възраст е разрешена тази диета.
  • 1
    от Не е посочен | 04.01.2012 | 16:24
    Най-модерната диета сред колегите ми... всички са на 90-дневната диета, кой днес бил на риба, кой на ориз, кой на вода :) Като гледам обаче, при мъжете има ефект, при жените, малко по-слабо :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април