О, да! Пристрастена съм към сиренето. Признавам си, че мога даже да го похапвам като основно ядене :) Всеки ден, без изключения.
В същото време, обожавам да споделям с близки и приятели страстта си към млечния продукт.
Затова вкусното ам-ам изкушение редовно присъства като ордьовър в менюто на личните ми празнични събития.
А в случай, че и вие обичате да черпите приятелите си с него, нека ви дам набързо няколко съвета относно сервирането му:
- A Cup of Jo Когато подготвяте поднос с различни видове сирена, нека бройката им не надвишава 5-6. Важно: изчислете така нещата, че всеки гост да може да опита поне по 25 грама от всяко :)
- Подредете вкусотиите цели върху голяма дървена дъска (или подходящ съд) така, че приятелите ви да започнат с унищожаването първо на по-меките сирена и да продължат към по-твърдите.
- Извадете ги от хладилника поне час преди сервиране, защото е хубаво да се консумират на стайна температура – така запазват неповторимия си вкус и текстура.
- Върху дъската сложете подходящи за рязане прибори. Козето и синьото сирене ще се разтрошат, ако ползвате обикновен нож за обработката им. Прието е те да разрязват със специално приспособление, наподобяващо тел за рязане на масло. Но! Ако не разполагате с таково, и конец за почистване на зъби ще ви свърши работа (само гледайте да не е използван). Твърдите може да накълцате единствено с по-масивен нож. Някои видове италианско сирене пък само се начупват или натрошават.
- Гледайте между парчетата да има достатъчно място, за да не се смесват ароматите им. Самия поднос може да украсите с чепка грозде, орехчета и с шепа сушени плодове.
- Ако гостите не излапат всичко, съберете остатъка и го складирайте в най-студеното място на хладилника си.
Ми, да ви върви на сирене :)
Добави коментар