Толкова мазнини горят мускулите

С горелката...
Толкова мазнини горят мускулите

Всички знаем, че това мускулите не са шега работа. Те вършат толкова много значими неща, че на моменти съм почти сигурен, че животът ни без тях би бил направо невъзможен. Няма да има кой да донесе торбите от пазара, няма да има кой да натиска копчето на дистанционното. Няма да има кой да гори мазнини!

Да, да, наясно сме, че мускулите правят и това. Безспорен факт, с който не бива да се шегуваме по никакъв начин. Въпросът е защо има хора, които използват този факт, за да ни втълпяват, че натрупаме ли достатъчно активно тегло, то в един момент ще ни позволи да си седим, докато то изпепелява подкожните ни мастни натрупвания с малката си огнехвъргачка. В различни сайтове можете да прочетете впечатляващи цифри, вариращи от 20, през 50, та чак до 100 и повече калории, които ежедневно биват поваляни от всеки килограм мускули в тялото ни по време на покой. Ех, би било прекрасно, ако беше точно така, но никак не е...

Общият ни дневен енергоразход има четири основни компонента: енергоразход в покой (базово метаболитно ниво), термичен ефект на тренировъчната активност, термичен ефект на храната и термогенеза от нетренировъчно естество. От тях, най-сериозна роля играе енергоразходът ни в покой, който съставя около 65-70% от цялата картинка. Тоест, да, тялото ни изразходва огромни количества енергия, правейки привидно нищо. Но какво е мястото на мускулите в цялото това разхищение?

Както може би вече подозирате, твърде малко. Всъщност, огромната част от енергията ни в покой се харчи от органи, които представляват доста нищожен процент от телесното ни тегло. На първо място е мозъкът, който гори по около 240 калории на килограм (тежи средно 1,4 кг) и отговаря за приблизително 22% от базовото метаболитно ниво (БМН). След това е черният дроб, който гори близо 200 калории на килограм (тежи средно 1,8 кг) и отговаря за около 21% от БМН. Сърцето изисква по 400 калории на килограм, но поради сравнително ниското си тегло (0,3 кг) допринася за 9% от БМН. Бъбреците са също толкова енергоемки, но тежат малко по-малко и затова съставят 8% от БМН. Като се отчетат и други органи и тъкани като бели дробове, кости, кожа, стомах, черва и жлези, получаваме едни 70-80% от БМН.

ea32c0f7-5786-c3e5-2a61-31278f81860ainm.comГорете, мазнини!Що се отнася до мускулите, те са виновни за около 20% от БМН и могат да се похвалят с енергоразход от цели 13 калории на килограм. Още по-интересно е, че считаните от всички за "пасивно тегло" мазнини също хабят енергия и тя е в количество от 4,5 калории на килограм. Това ще рече, че ако сте си написали домашното и сте тренирали съвестно, 10-те килограма мускули, които сте натрупали през последните две години, са допринесли за повишаване на "пасивния" ви метаболизъм с едва 130 калории. О, но казвате, че в резултат от съвестното си поведение сте свалили 10 килограма мазнини? В такъв случай ще трябва да се разделите с 45-те калории, които са консумирали те и да останете с 85 калории бонус. Съжалявам, но и за една вафла не стигат...

Силно ви умолявам да не оставате с впечатлението, че се опитвам да ви откажа от тренировките с тежести. Аз самият съм огромен техен привърженик и няма да ме чуете да говоря против желязото. То ще ви направи по-силни, ще ви осигури по-плътни кости, ще заздрави сухожилията ви, ще ви предпази от много контузии не само сега, но и на стари години, а дори може да удължи живота ви. Ще ви помогне да отваряте бурканите по-лесно и да се движите по-бързо. Ще ви съдейства да поддържате нормални нива на кръвна захар. А освен това, запознати твърдят, че ще ви накара да изглеждате по-добре от врата надолу.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април