Пролет в менюто: пресен чесън

Не пропускайте да го използвате в ястията си
Пролет в менюто: пресен чесън

Зимата си отива бавно и постепенно, приятели! Е, да, сигурно ще пусне още няколко снежинки от мъка. Вероятно даже ще подготви цяло прощално слово. А накрая, разсърдена, ще завие зад ъгъла на месеца, без дори да махне за "довиждане".

Вие обаче не я изпращайте с лошо чувство. Наистина бе адски зла, жестока и начумерена, но, съгласете се, все пак ви подари немалко готини емоции, нали?

Що се отнася до новата гостенка – пролетта, да, вече всички я очакваме с огромно нетърпение. Защото освен, че ще ни зарадва с по-топли и слънчеви дни, тя ще зареди менюто ни с много, ама много свежест.

Сега, например, се сещаме за един вкусен зелен приятел на новия сезон - пресния чесън. О, да! Обичаме го страшно много, а добрата новина е, че вече започна да се появява тук-там на пазара, като истински предвестник на хубавото време.

inm.comЗа ваша информация, въпросният глашатай по нищо не отстъпва на обикновения (стар) чесън, даже обратното! Смята се, че пресният левент е дори по-богат на витамин C. Едновременно с това, в него може да откриете познатите отличници – витамин В6, желязо, калций, селен, магнезий, както и редица аминокиселини. Съдържа и германий, за който се смята, че спомага за укрепването на имунната система. Бонусът са зелените му пера, които също са ароматни и вкусни и най-важното - също са ядливи. 

А понеже сме сигурни, че вече разбудихме апетита ви, нека ви дадем няколко добри идеи за това как да инкорпорирате пернатия юнак в кулинарните си преживявания.

  • Овкусете с него супата си, като преди това, разбира се, нарежете на ситно главата и листата му.
  • Задушете го за няколко минути в зехтин на котлона и го добавете в зеленчуковото си ястие.
  • Комбинирайте го със сок от лимон и го превърнете в прекрасна плънка за шарана/цялото пиле във фурната.
  • Поръсете ситно нарязан пресен чесън върху домашно приготвената си пица.  

Е, стига толкова. А сега ни кажете вие как оперирате с пресния чесън и в кои свои манджи го предпочитате? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май