Защо да консумираме киноа?

Защо да консумираме киноа?

Киноата е хранително съкровище, богато на полезни вещества и е важен елемент във вегетарианската и здравословната хранителна диета. Това зърно е известно със своите многостранни ползи за здравето. Киноата е отличен източник на протеини, фибри, витамини и минерали, като фолиева киселина, магнезий, желязо и цинк. Киноата е лесно смилаема и подходяща за хора с различни диетични ограничения. Тя помага за контролиране на кръвната захар, подпомага доброто функциониране на сърцето и подобрява храносмилането. Киноата е идеална добавка към разнообразни ястия, осигурявайки им вкус и хранителна стойност.

Защо да консумираме киноа?

Киноата е псевдо зърно. Това означава, че тя е основно зърно, подобно на амарант и елда. Съществуват различни видове киноа с различен цвят като бяла, черна и червена. Около 180 г сварена киноа съдържа 222 калории, 8 г протеин, 39 г въглехидрати, 5 г фибри, 3,5 г мазнини, фолат, фосфор, манган, мед, желязо, цинк, калий, магнезий, витамин В6 и витамин Е.

Притежава антиоксидантни качества. Съдържащите се в киноата антиоксидантни и противовъзпалителни растителни съединения имат значителни ползи за здравето. Кверцетинът и кемпферолът, две от основните флавоноидни съединения в киноата, са изследвани за своите благоприятни ефекти върху здравето. Те действат като антиоксиданти, защитавайки клетките от увреждания, предизвикани от свободни радикали. Включването на храни като киноа в диетата може да подобри цялостното здраве и да помогне за защитата срещу някои заболявания и обща смъртност. Това подчертава важността на консумирането на истински храни, които предлагат не само витамини и минерали, но и ценни растителни съединения.

Подходяща при безглутенов режим. Някои хора с непоносимост към глутен, като тези с целиакия или чувствителност към глутен, се нуждаят от безглутенови храни. Киноата е отличен избор, тъй като е естествено без глутен и е пълноценна храна. Тя предлага алтернатива за пшеницата, ечемика и ръжта. В сравнение с много безглутенови продукти, които са рафинирани, киноата предоставя важни хранителни вещества като фибри, фолат, цинк и магнезий, които често липсват в безглутеновите диети.

Богата е на полезни нутриенти. Много хора изпитват дефицит на важни хранителни вещества, включително фолат, калий, желязо и магнезий, както и фибри. Киноата предлага решение, богато на фибри и с високо съдържание на магнезий, калий, желязо и фолат, които са от съществено значение за здравето, пише puls.bg. Тя е особено полезна по време на бременност поради важната си роля в развитието на плода. Въпреки че киноата съдържа антинутриенти като сапонини и танини, те могат да се намалят чрез изплакване или накисване преди готвене, като се улеснява усвояването на минералите. Освен това, високото съдържание на оксалати може да предизвика проблеми за хора с камъни в бъбреците.

ключови думи:
киноа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май