Меееед!

Храна за мечки и приятели
Меееед!

Знаете ли, че Пух всъщност не е мече с малко Ум, както се опитват да ни убедят редица недоброжелатели. Напротив. Преди всичко, мечокът се е научил, още преди древните гърци даже, да похапва една от най-полезните храни на света, а именно – медът!

За това, ако се чудите защо приятелят на Прасчо винаги е в добро настроение, готов за приключения и кипящ от изобретателност и енергия, търсете причината в менюто му. Просто закуската, обядът и вечерята му са хипер вдъхновяващи.

Медът не е само естествен подсладител, да знаете. В него се съдържат куп полезни нутриенти, между които цял футболен отбор от витамини: повечето от група B, но има и витамин К, C и Е. Лепкавото Пух изкушение разполага с добро съдържание на минерали - в него може да намерите калий, фосфор, натрий и магнезий.

Всъщност, медът е изграден почти изцяло от захари: голям процент от състава му е фруктоза. Сега ще кажете, че за това Мечо Пух дебел e, нали?

Истината обаче, е че плодовата захар, както наричат още наричат фруктозата, няма да ви навреди, ако я консумирате в умерени количества. Не по начина, по който я консумира добрият, стар приятел на Кристофър Робин, разбира се. 

Що се отнася до гликемичния индекс на меда, той варира от 31 до 78, взависимост от вида му. А като заговорихме за предпочитания, Пух Мечо е истински фен на нектарния мед или този, който събират братята-пчели от растенията.

Другият вид, за който любимият ни мечок вероятно не подозира, е мановият. Него го приготвят листните въшки и други насекоми, докато се хранят със сока на някои дървета. Да, има и боров, който е с доста силен вкус. Способен е да събуди даже мечка, сънуваща своя пети зимен сън.


Както може да очаквате, сладкишът на животните с много малко Ум все пак наистина е доста калоричен. В 100 грама продукт се съдържат около 304 калории, които се усвояват доста бързо от организма. Обаче, не се притеснявайте.

Ако водите активен начин на живот, медът може само да ви снабди с енергията, от която ще имате нужда за реализацията на спортните си постижения. Бонус: добър приятел е на имунната система и повишава съпротивителните сили на организма.

Освен всичко друго, е известен със своите анти-бактериални свойства. Редица изследвания доказват, че ако намажете с него рана в устата си, сравнително бързо ще облекчите страданията си.

Изглежда всички пътища водят към долапа :) Нали? Ако пък държите да се запознаете с едни космополитни производителки на мед, качете се на покрива, тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май