10 добри причини да намалим захарта в менюто си

И поне три начина да го направим
10 добри причини да намалим захарта в менюто си

Хранителните догми идват и си отиват. До скоро мазнините бяха вредни и зли. Понастоящем все повече учени бързат да признаят, че не е съвсем така, и че сред тях съществуват някои добряци. Фокусът постепенно започна да се измества върху въглехидратите, тъй като човечеството винаги ще има нужда от някой враг на здравословното хранене. Истината е, че няма лоши храни. Друга истина е, че има храни, с които сме по-склонни да прекаляваме и обикновено това са продуктите, съдържащи захар и най-вече преработените такива.

До какво може да доведе прекомерната консумация на захар?

  1. Инсулинова резистентност, което е предпоставка за възникването на диабет от втори тип.

  2. Остеопороза.

  3. Намалени нива на антиоксиданта витамин Е в кръвта.

  4. Нарушена структура на ДНК.

  5. Намалена здравина на сухожилията.

  6. Завишени равнища на естрадиол (вид женски полов хормон) при мъжете.

  7. Рак на простатата.

  8. Загуба на памет.

  9. Мозъчни увреждания при жените с диабет или инсулинова резистентност.

  10. Рак на ендометриума (карцином, засягащ матката).

Един от по-лесните начини за установяване на контрол върху захарта, която приемате е гликемичният индекс (ГИ). Това е показател за способността на дадена храна да повиши кръвната ви захар. ГИ отразява с каква скорост въглехидратите от храната се преобразуват в глюкоза и постъпват в кръвообращението ви. Стандартно, ГИ под 60 се счита за нисък, а над 70 – за висок. Храните с висок гликемичен индекс се разграждат до глюкоза много по-бързо, което предизвиква обилна секреция на инсулин в тялото ви. Многото инсулин, от своя страна, става причина за "прибирането" на прекомерно количество захар от кръвта в клетките ви. Това води до хипоглигемия (ниска кръвна захар) и чувство за глад, обикновено за още въглехидрати. Вероятно виждате накъде отиват нещата...

За да не се получава така, можете да направите поне три неща:

  • Да не прекалявате с храни с висок гликемичен индекс.

  • Когато посягате към храни с висок ГИ, да ги консумирате в комбинация с фибри и/или протеин и/или мазнини. Това ще спомогне за по-бавното усвояване на захарта от тялото.

  • Да не прекалявате с плодовите сокове. Мнозина считат, че изпиването на един фреш от портокал е същото като изяждането на три портокала. Всъщност, това въобще не е така. Когато изцедите един плод, вие реално се лишавате от всичките фибри в него. Добър ден, високогликемични изживявания!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април