Аюрведа грижа за кожата

Започва от храненето
Аюрведа грижа за кожата

Да, отново сме на аюрведа вълна. Срещата ни със специалиста Юрий Ковачев още повече разпали интереса ни към древната наука за живота. И решихме да продължим да я изучаваме самостоятелно – както за себе си, така и за вас.

Открихме, например, как можем да се погрижим за външния си вид и по-точно - за кожата, вкарвайки няколко прости правила в ежедневието си. Бързаме да ви запознаем с тях:

Зимата и хората

Според системата на древните веди, в периода между октомври и февруари в тялото ни, респективно – и в кожата, настъпват различни промени, които могат да доведат до дисбаланс в организма. През студените месеци, външната ни обвивка може да загрубее и да започне да се лющи и напуква.

Всъщност, аюрведа нарича въпросния период Вата сезон. Със същото име обаче тя обозначава и един от трите типа доши (другите два са капха и пита), на които разделя хората. 

Традиционно, онези с доминантна вата доша (т. нар. ветрен тип) имат по-суха кожа, предразположена към набръчкване и загрубяване. Хладните дни пък допълнително задълбочават чувствителността й и, едновременно с това, могат да усложнят проблемите с безсънието, с храносмилането и даже да доведат до психически блокажи. 

Но не само "ветрените" персони, а всички ние сме изложени, малко или много, на подобни неприятни промени. Затова трябва да вземем мерки и да ограничим щетите от тях. Как?

Като най-напред обърнем внимание на храненето

inm.comАюрведа препоръчва временно, през Вата сезона, да избягваме студените и сурови храни и по-често да приготвяме продуктите на пара или да ги варим. Консумацията на супички, например, е особено полезна както за кожата, така и за цялостното ни физическо състояние.

Би било добре да вкараме и гхи в менюто си. Защото, както стана ясно, индийското супермасло има способността да подхранва клетките – това, от което има нужда външната ни обвивка, всъщност. Важно е също така да консумираме повече вода – от шест до седем чаши на ден или билков чай. Така ще поддържаме кожата си добре хидратирана през целия ден. А сега...

... да се поглезим

Аюрведа препоръчва редовно да масажираме тялото си със затоплено сусамово или бадемово масло. И двете притежават способността да проникват дълбоко в порите, да локализират проблемите и да се справят с тях навреме. Хубавото е, че тези продукти могат да бъдат намерени на много места у нас, на прилична цена. Повече за аюрведичния масаж, наречен абхянга, може да разберете тук.

А преди лягане задължително разтрийте крачетата и главата. Така, освен че ще направите добра услуга на кожата си, ще подготвите тялото си за качествен и дълбок сън.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май