Какво се случва с мозъка ни, ако спрем да носим грим?

Какво се случва с мозъка ни, ако спрем да носим грим?

За повечето жени гримът е неразделна част от ежедневието. Всяка една си има продукти, без които не може, но какво се случва психологически, ако останем без тях?

Несъвършенствата са част от нас – тъмни кръгове под очите, неравномерен тен, следи от акне. Всяка сутрин пред огледалото ги виждаме и бързо посягаме към гримовете, за да прикрием несъвършенствата. Преди 4 години обаче, в пандемията, много жени свикнаха да не носят грим и да се приемат естествени. Точно тези жени вече са установили, че изглеждат по-добре.

На какво обаче се дължи това – възприятието ви за естественото ви лице се е променило или кожата наистина е по-чиста? На този въпрос отговаря психотерапевтът Дженифър Пепър: "Ние изпращаме съобщение до нашето подсъзнание, че имаме недостатъци и че тези недостатъци трябва да бъдат заличени или прикрити". По същество тя обяснява, че сме по-щастливи от променения си външен вид и се идентифицираме силно с него, защото това влияе на начина, по който се чувстваме. Много жени смятат, че не приличат на себе си без грим, защото идеята на мозъка им за това как изглеждат е неразривно свързана с "подобрената" ни версия. Пепър също така споделя "За много от нас нашата рутина ни държи в съответствие с нашите цели. Ако тя включва грим, то пропускането му може да ни накара да се почувстваме малко неуравновесени. Тези малки дисбаланси могат да се натрупат и да ни накарат да се чувстваме малко по-неуверени в себе си.". Точно затова изпитвате не просто негативна реакция на мозъка спрямо представата ви за себе си, но и реагирате подсъзнателно на прекъсването на рутината.

Нарушили сте рутината си и мозъкът ви разпознава това, но така както сте си създали рутина с гримирането, то можете да създадете и без. "Колкото повече правим нещо, толкова по-добре се чувстваме и тогава можем да се научим да се абстрахираме от мнението на другите", споделя Дженифър. Това обяснява възприятието ви за вас самите, когато сте без грим. Можете да се научите да не се гримирате и да се приемате такива каквито сте, но ще е нужно време.

Каква е ползата за кожата ви, ако не се гримирате? Не казваме, че гримът е лош за кожата ви, но продължителната почивка определено ще ѝ се отрази добре. По този начин тя ще се изчисти, порите ще дишат и ще можете да определите от какво наистина има нужда. Ако направите почивка от гримовете може да видите, че кожата ви всъщност не е толкова суха или мазна, колкото си мислите, пише woman.bg.

ключови думи:
грим

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май