Музикална йога

Или малка доза медитация с мантри
Музикална йога

Допускаме, че вътре в себе си винаги сте знаели какво е мантра. Само че смътно. Предполагате ли, че въпросното нещо може да служи само на абстрактни цели? Не и в нашия случай – защото ще построим мост между музиката и една от духовните йогистки практики. Изплувайки из контекста на днешната йога задача, заключаваме: колкото мирът и спокойствието са нещо абстрактно, толкова и мантрите носят неопределени същности. Дали това е така или не, оставяме да прецените сами за себе си :)

Мантрите, накратко, са религиозно-философски напеви или песни, които се състоят от стихове, отделни думи или дори срички. Казват, че медитацията, постигана чрез произнасянето на будистката сричка-мантра "ом", действа особено зареждащо и същевременно – успокояващо и балансиращо (това е и една от целите на медитацията, разбира се). Подобна идея ни се стори интересна, затова побързахме да я споделим с вас. След като я изпробвахме един път, разбира се.

Медитирането чрез мантрата "ом" се извършва по възможно най-елементарния начин. Следвате всички стъпки на медитацията, по които обикновено минавате и които сме споменавали и ние. Идеята обаче е, че основният уред за откъсване от ежедневните мисли, е повторението на ОМ. Принципът на този метод е идентичен с транса, създаван от ритъма на барабан, продължителното дълбоко дишане или взиране, например. Начинът на изговаряне ще усетите сами. Важното е да се съсредоточавате и отдавате напълно в изговора на двата звука. Можете да увеличавате и снижавате тона по усет.

Неколкократното повтаряне на "ом" ще ви зареди с особени вибрации и ще ви помогне да се отпуснете. Опитайте съвсем непредубедено. Отпуснете се. Чуйте музиката тук :)

Както ще усетите съвсем бързо от това видео, звукът на мантрата отеква някак отнесено. Макар и за съвсем малко, благодарение на него, ние успяхме да се "откъснем от земята" и да си починем добре.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май